Olafs Pulks
politika
Par rīdzinieka karti!
Pievienots 2014 gada 29. aprīlī | 1 komentārs
Drukāt
«Saskaņas centra» (SC) pirmorganizācija klusumā un slepenībā ir izstrādājusi priekšlikumu par atlaižu piešķiršanu rīdzinieka kartes īpašniekiem. SC vadītājs nekavējoties lielās par labumiem, kurus rīdzinieki saņems jau «rīt no rīta». Tomēr jāatceras, ka šāda veida solījumi ne vienmēr ir piepildījušies un pēc plašas pašlielīšanās kampaņas sekojis neveikls un ieildzis klusums. Šobrīd Rīgas domē neviens dokuments par atlaidēm vēl nav pieņemts, nav pat bijusi apspriešana. Tas gan  pašreizējiem Rīgas vadītājiem ir raksturīgi, jo viņuprāt viedokļi ir divi – savējais un nepareizais! Kas te vēl ko apspriest? Maskavā jau arī ar visādām salašņām no opozīcijas, NVO un citām iedzīvotāju organizācijām sarunas nenotiek…

Kā  var noprast tiek solītas atlaides tiem pakalpojumiem, kurus sniedz pašvaldības uzņēmumi, kā arī privātie komersanti. Kurš un kā kompensēs pašvaldības uzņēmumiem atlaižu dēļ  negūtos ienākumus?Vai Rīgas budžets, tātad visi nodokļu maksātāji? Bet varbūt pašvaldības uzņēmumi tiks atbrīvoti no kādiem maksājumiem Rīgas budžetā? Piemēram, nomas maksas, nekustamā īpašuma nodokļa vai kā cita? Arī šajā gadījumā budžets negūs sākotnēji plānotos ieņēmumus, kas būs jākompensē no citiem avotiem. Bet kādi līdzekļi veido pilsētas budžetu ir labi zināms, tie ir rīdzinieku nodokļi vai cita veida maksājumi!

Kurš atbildēs uz šiem būtiskajiem jautājumiem? Ja būtu labs saimnieks Rīgai…. Bet nav! No primitīva sabiedrisko attiecību  viedokļa ir skaidrs, ka jāpasludina masu atlaides visiem un  visur! Ja sāks skaidrot, kurš par to maksās, pajuks visa pozitīvā ziņa. Tomēr  jautājumi jau nav atbildēti, un agri vai vēlu rīdzinieki paprasīs, kādēļ viņiem it kā jāsaņem kādas atlaides, kuras pēc tam pašiem jāsedz no saviem nodokļiem?

Turklāt nav skaidrības arī par privāto uzņēmēju atlasi atlaižu sniegšanai. Kā tika veikta atlase? Kādi bija kritēriji? Un ja nu kāds uzņēmums atsakās piedalīties šajā akcijā, vai viņš tiks represēts? Pašvaldība pieņem virkni saistošo noteikumu, kas nosaka uzņēmēju tālāko darbību pilsētā, kas var būt sava veida represijas instruments.

Nav nekāda skaidrojuma no Rīgas vadības par šiem jautājumiem. Kur slepenība, tur baumas! Un tā Rīgā runā, ka «Lukoil» ir viens no uzņēmumiem, kas rīdzinieka kartes īpašniekiem piedāvās lētāku degvielu. Kāpēc tieši šis degvielas tirgotājs? Un kā tas izskatās laikā, kad izskan aicinājumi boikotēt «Lukoil» piedāvājumu Krievijas īstenotās agresīvās politikas Ukrainā dēļ? Vai šajā atlaižu akcijā piedalās tikai tie uzņēmēji, kuru īpašnieku vidū ir kāds no Krievijas? (skaidrojumu par šo lietu esmu pieprasījis no Rīgas domes priekšsēdētaja)

Par tiem, kuri saņems šis atlaides. No labvēlīgas sabiedriskās domas veidošanas viedokļa viss ir it kā precīzi. Atlaides būs visiem - gan turīgam uzņēmējam, gan vientuļajai māmiņai. Tomēr tas nav pareizi no sociālā taisnīguma viedokļa.  Sociālā palīdzība ir efektīva tad, kad tā tiek sniegta mērķtiecīgi - tieši tiem, kuriem tā ir visvairāk nepieciešama. Tādēļ aicinu SC frakcijas Rīgas domes deputātus neaizrauties ar PR aktivitātēm, bet atbalstīt tos, kuriem Rīgas domes palīdzība tiešām ir vajadzīga. Piemēram, daudzbērnu trūcīgo ģimeņu bērniem pusdienu apmaksai skolās. Ir 1446 šādi skolēni, no 641 ģimenes. Kā arī samazināt par 50% maksu par futbola laukumu pie skolām izmantošanu jauno futbolistu treniņiem. Tā būtu reāla palīdzība, ne PR akcija!

Komentāri:
Zīmogu fabrika, 27/06/2016 15:39
Rīdzinieku karte ir kārtīgs bubulis ap kuru pin visādus stāstus un nedarbus. Visi solījumi par izdevīgumu sen izkūpējuši, galvenais ka process rit, bet rezultāts nav un nebūs. Precīzāk, rezultāts ir SC kasē!
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Partijas «Vienotība» Rīgas domes frakcijas vad ...
Vairāk
Reklāma