Agnese Rutkovska
ekonomika, bankas
Pievienots 2019 gada 6. februārī | 0 komentāri
2018. gadā iekšzemes kopprodukta (IKP) galvenais virzītājspēks bijis iekšzemes patēriņš, bet eksporta izaugsme pakāpeniski palēninājusies.
Pievienots 2015 gada 4. martā | 0 komentāri
Pirms pusotra gada lūkoju analizēt - Cik svarīgs Latvijas tautsaimniecībai ir ārvalstu tūrists? Kopš tā laika ir notikušas nozīmīgas pārmaiņas globālajā ekonomikā un jo īpaši kaimiņvalstī Krievijā. Toreiz secināju, ka Krievijas tūristi sniedz arvien lielāku artavu tūrisma nozarē, tāpēc neapšaubāmi, ka šo viesu pirktspējas kritums ietekmē arī ienākumus mūsu uzņēmējiem – viesnīcniekiem, ēdinātājiem, pārvadātājiem, tirgotājiem u.c. Tomēr šķiet, ka zvaigznes ir sastājušās veiksmes formulā, un īstajā laikā tautsaimniecību balsta citi ārvalstu viesi, kurus uz Latviju mudinājuši braukt Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu vilinājums, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē uzdevumi u.c. Šos procesus detalizētāk aplūkošu rakstā.
Pievienots 2014 gada 18. jūlijā | 0 komentāri
Nesen publiskotais „DNB Latvijas barometrs" tika veltīts vides jautājumiem. Šī tēma ir cieši saistīta ar tautsaimniecības attīstību. Nav šaubu, ka zaļā domāšana ir ne vien rūpes par vidi un dabas bagātību saglabāšanu nākamajām paaudzēm, bet arī gana perspektīva komercdarbības niša.
Pievienots 2014 gada 31. janvārī | 0 komentāri
Šodien publiskoti mazumtirdzniecības dati par 2013. gada pēdējo mēnesi, līdz ar to varam ievietot pēdējo lauzīša gabalu pērnā gada tirdzniecības norišu attēlā. 2013. gadā kopumā mazumtirdzniecība (salīdzināmās cenās) ir palielinājusies par 3.8% - tātad salīdzinājumā ar 7.3% izaugsmi 2012. gadā ir vērojams pieauguma tempu sarukums, kas lielā mērā saistāms ar augstāku bāzes līmeni.
Pievienots 2013 gada 27. decembrī | 0 komentāri
Tomēr šogad aptaujātie uz nākotni skatījušies nedaudz pesimistiskāk nekā 2012.gadā.
Pievienots 2012 gada 30. jūlijā | 0 komentāri
Mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājies par 2.1%, savukārt gada izteiksmē (salīdzinājumā ar pērnā gada jūniju) tas audzis par 8.4%. Tā kā sezonālā ietekme aprēķinos tiek izslēgta, tad Jāņu siera un alutiņa pieprasījumam kā ikgadējai parādībai nav noteicošas ietekmes.
Pievienots 2012 gada 29. jūnijā | 0 komentāri
Mazumtirdzniecības apgrozījums maijā atguva iepriekšējā mēnesī zaudēto, (salīdzināmās cenās, izslēdzot sezonālo ietekmi) salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinoties par 2.1%, tajā skaitā pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos – par 3.1%. Gada izteiksmē, t.i., salīdzinājumā ar iepriekšējā gada maiju, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums joprojām audzis samērā strauji – 7.4%.
Pievienots 2012 gada 8. jūnijā | 0 komentāri
Centrālās statistikas pārvaldes publicētais precizētais rādītājs apliecina straujo iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi 1. ceturksnī, provizorisko rādītāju gan gada, gan ceturkšņa izteiksmē uzlabojot 0.1 procentu punktu. Tātad: gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā 2011. gada 4. ceturksni IKP ir audzis par 1.1% (iepriekš lēstā 1.0% vietā), savukārt salīdzinājumā ar 2011. gada 1. ceturksni, tas ir, gada laikā, IKP ir audzis par 6.9% (iepriekš lēsto 6.8% vietā).
Pievienots 2012 gada 3. aprīlī | 0 komentāri
Pirms mēneša publicētais mazumtirdzniecības apgrozījuma prāvais kāpums sagādāja patīkamu pārsteigumu – gandrīz 6% pieaugumu. Tomēr izaugsme janvārī galvenokārt balstījās uz īstermiņa faktoriem (piemēram, zemākiem iepriekšējo mēnešu apkures rēķiniem siltāku laika apstākļu dēļ). Tas mudināja domāt, ka februārī sekos pārdošanas apjomu kritums. Tā teikt: "Kas augstu kāpj, tas zemu krīt!" Tieši tā tas arī noticis.
Pievienots 2012 gada 9. martā | 0 komentāri
Centrālās statistikas pārvaldes precizētais rādītājs par 4. ceturksni un pārskatītie dati par gadu kopumā rāda, ka iekšzemes kopprodukts (IKP) 2011. gadā palielinājies par 5.5% (iepriekš ātrajā novērtējumā lēsa 5.3% pieaugumu).
Pievienots 2011 gada 3. oktobrī | 1 komentārs
Mazumtirdzniecības apgrozījums augustā (salīdzināmās cenās, izslēdzot sezonālo ietekmi) salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājies par 1.6%.
Pievienots 2011 gada 31. augustā | 0 komentāri
Mazumtirdzniecības apgrozījums jūlijā (salīdzināmās cenās, izslēdzot sezonālo ietekmi) salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājies par 1.8%, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūliju – par 6.4%.
Par autoru
Agnese Rutkovska ieguvusi sociālo zinātņu maģi ...
Vairāk
Reklāma