Vladislavs Mironovs
AS GE Money atklātais pensiju fonds izpilddirektors
Pensiju 3. līmenis kā drošības saliņa perspektīvā
Pievienots 2008 gada 14. jūlijā | 1 komentārs
Drukāt

Pēdējo gadu Latvijā aktuālākā tēma ir inflācija un tās radītās sekas – par to runā visi un vienlaikus tas daudzus jau ir nogurdinājis. Daudz tiek runāts arī par nepieciešamību veidot uzkrājumus, taču mazāk tiek runāts par to, kur un kā būtu izdevīgāk ieguldīt naudu, faktiski, mazāk ir šis skaidrojošais un izglītojošais darbs.


Pensija un vecumdienas ir lietas, par kurām mums noteikti savos 20-30 gados negribas domāt; varbūt pat tā ir paļaušanās uz valsts fondēto pensiju sistēmu, uz savām darba spējām vai bērnu atbalstu. Un galu galā kādēļ gan ieguldīt pensiju uzkrājumos, ja piedāvātās banku depozītu likmes ir daudz augstākas, vai – inflācijas procents ir augstāks nekā piedāvātais peļņas procents?

Šiem jautājumiem atbildes slēpjas ilgtermiņā un ekonomiskajā cikliskumā, kā arī apziņā, ka esošā Latvijas ekonomikas situācija ir īstermiņa.

Jebkura pensiju fonda ienesīgumu vispirms veido ieguldīto finanšu līdzekļu pārvaldītāja izvēlētā investīciju politika un spēja to veiksmīgi īstenot. Tagadējā Latvijas, kā arī Eiropas situācijā par labu ienesīguma rādītāju var uzskatīt vidēji 6% gadā.

Iemaksas pensiju 3. līmeņa plānos tiek ieguldītas stabilos un drošos vērstpapīros ar minimālu risku – iespējams, tirgus cenu korekcijas dēļ īsā periodā šo fondu atdeve var būt negatīva, taču ilgtermiņā (10 – 20 gadu perspektīvā) sagaidāms stabils kapitāla pieaugums. Turklāt šīs iemaksas var būt nelielas – tādējādi necieš arī maksātāja tā brīža budžets un dzīves kvalitāte.

Šāda veida uzkrājumi mazina inflācijas ietekmi uz iedzīvotāju finanšu līdzekļiem. Kā? Kaut vai tādēļ, ka iemaksas pensiju 3. līmenī netiek apliktas ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, tas ir, iedzīvotājiem ir iespēja vēl papildus nopelnīt. Piemēram, gadā pensiju fondā iemaksāti 300 lati, no kuriem 25% jeb 75 latus valsts atmaksā (ja Valsts ieņēmumu dienestā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti)*. Līdz ar to 300 lati ir ieguldīti un pelna procentus, turklāt iegūti vēl papildu līdzekļi.

Pašreiz iedzīvotājus aicina uzkrāt ar mērķi “bremzēt” inflāciju, taču iemaksas privātajos pensiju fondos ir arī veids, kā garantēt prognozējamus ienākumus laikā, kad aktīvās darba gaitas būs beigtas. Faktiski – pensiju 3. līmenis ir sava veida drošības saliņa ne tikai cilvēkiem, bet arī klasiskajai pensiju sistēmai kopumā.


*25% no iemaksām tiek atmaksāti, ja tās nepārsniedz 20% no maksātāja bruto ienākumiem



Komentāri:
aldis, 15/07/2008 18:57
pareizāk būtu- perspektīvā ;) tas jokam, bet raksts labs!
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
AS GE Money atklātais pensiju fonds izpilddirekto ...
Vairāk
Reklāma