Jānis Urbanovičs
politika
Kas tālāk, Latvija?
Pievienots 2011 gada 10. martā | 2 komentāri
Drukāt
Atkal radikāļi Latvijas sabiedrību ievelk jaunā etniskas pretstāves posmā. Nacionālradikāļu uzbrukumi bilingvālajām skolām nav nekas jauns. Izbrīnu rada valdošo partiju nevēlēšanās paust skaidru nostāju un norobežoties no «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvibai»/LNNK provokācijas ar referendumu par Satversmes grozījumiem. Ja valdība patiesi vēlas valstī stabilitāti un sabiedrības integrāciju, tai ir skaidri jāpaziņo, ka tā noraida nacionālradikāļu ierosinājumu, un jāaicina Latvijas pilsoņi atturēties no dalības parakstu vākšanā.

Nacionālradikāļu referenduma šovs, ja tāds notiks, mums izmaksās miljoniem latu. Lai valdība šo naudu izlieto latviešu valodas mācīšanai bilingvālajās skolās un bezdarbnieku apmācībai nepieciešamajās profesijās.

Uz pretstāvi tiecas arī referenduma iniciatori par otru valsts valodu. Pastāv divi galvenie fakti, uz kuriem jābalstās jebkuram atbildīgam politiskam spēkam, kas etniskos konfliktus tiecas pārvarēt, nevis gūt no tiem labumu.

Pirmais: latviešu valoda ir un būs vienīgā valsts valoda Latvijā. Tāda ir Latvijas pilsoņu vairākuma nelokāma griba. Otrais: krievu valoda un kultūra Latvijā ir valsts bagātība un ieguvums visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no nacionālās piederības.

Krievu valoda Latvijā nav sveša, un tā jāatzīst ar likumu, tai kā nacionālās minoritātes valodai jāsaņem valsts un sabiedrības atbalsts, tajā skaitā izglītības jomā. Referenduma par otro valsts valodu iznākums kļūs ne tikai par «krievu atbildi nacionālistiem», tas pastiprinās sabiedrībā pretstāves un sašķeltības atmosfēru. Tādā gaisotnē varēs aizmirst par dialogu un centieniem valodas, izglītības un nepilsoņu stāvokļa jautājumos, kuri satrauc krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus.

Latvijā veidojas divas politiskās frontes, un tās ir sekas veselas varas paaudzes nespējai risināt sabiedrības dzīves aktuālas problēmas. Vara ir galvenā nākamo satricinājumu vaininiece un provocētāja. Ja valdība neplāno pievienoties vienai no frontēm, tai ir skaidri jāpauž sava nostāja. Citādi visi pārējie Latvijā palikušie iedzīvotāji tiks «mobilizēti» frontēs...


Komentāri:
Bībelnieks, 14/03/2011 18:06
Urbanovišs atkal nomaldijies ceļā uz Maskavu! Sakot ka krievu valoda ir valsts bagātība un ieguvums ir taisnība, tāpat kā okupācija, izsūtīšana un slepkavība un etnocīds kas ar krievu valoda ienāca neaicināta Latvijā. Balsosim to ārā un nemācīsism okupantu pārpaliekas maitāt Latviju un latviešu valodu! Nu i pridurki!~!!
Ivis, 16/03/2011 01:03
Uzsvari latviešu presē un internetā paustajam un tai pašai ziņai krieviski rakstošajā presē un internetā atkal pilnīgi atšķiras ...Cik ilgi raksta autora pārstāvētā organizācija tā lavierēs ? Vienreiz taču iekritīs pašu lamatās ! Nu nav tālredzīga pieeja nemaz ! To varētu varbūt veikt , ja kontrolētu visus masu informācijas līdzekļus , taču patreiz vēl tā taču nav ...
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Sociāldemokrātiskās partijas „Saskaņa” pri ...
Vairāk
Reklāma