Aivars Lembergs
valsts pārvalde
Skolotāju algu palielināšana jāfinansē no stabiliem ienākumu avotiem, nevis no Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem
Pievienots 2014 gada 12. decembrī | 0 komentāri
Drukāt
Valdošajai koalīcijai jāatbild uz vienkāršu jautājumu – vai jāpilda pirmsvēlēšanu solījumi? Ja jāpilda, tad skolotāju algu palielināšanai nauda ir jāparedz! Un tā nevar būt paredzēta no „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Kas te neparedzēts? Ka skolotāji būs Latvijā?! Ka skolēni ir Latvijā? Ka skolotājiem ir jāpalielina algas? Kas te neparedzēts!?

Šādas lietas tā nevar finansēt - darba algas pieaugumu - tādā sektorā kā skolotāji, kas ir neatgriezeniski. Jūs pēc tam viņiem neatņemsiet. Viņi ir jāfinansē no stabiliem ienākumu avotiem, nevis no „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” ir plūdi, visādas katastrofas un neparedzētas lietas. Šī ir paredzēta lieta. Tāpēc es piedāvāju [finansēt] no iedzīvotāju ienākuma nodokļa; - pat tā valsts daļa – 12 milj., tā pietiek skolotāju algu paaugstināšanai plus vēl tas, kas jau ir paredzēts. Tas atrisina jautājumu.

Turklāt tagad jautājums par skolotāju algām tiek stādīts tā, ka iznāk, ka skolotāji ir nepareizu algu sistēmu izstrādājuši, ka skolotājiem ir jāizstrādā jauna algu sistēma, ka skolotājiem kaut kas ir jāpierāda. Skolotāji neizstrādā algu sistēmu! Skolotājiem tādu tiesību nav. Viņi to nepieņem, viņi sniedz pakalpojumu, mācot bērnus, un viņiem par to ir jāsamaksā. Tā ir viņu funkcija.

Tagad sanāk tā, ka skolotāji tiek sodīti par to, ka Latvijas valsts valdības personā pagājušajā, aizpagājušajā, aizaizpagājušajā gadā, reformas veicot, nav to izdarījusi, tāpēc skolotājiem netiek palielinātas algas. Skolotāji ir atbildīgi par to, ka Ķīlis un Dombrovskis nav izdarījuši savu darbu? Kas tie par brīnumiem? Kāpēc tad no armijas neprasa tādu pašu pieeju?! Kāpēc no ugunsdzēsējiem tādu neprasa?! Kāpēc tieši no skolotājiem?! Vēl sliktāk – visu laiku skolotāju algas nevajadzēja publicēt. Tagad, kad skolotāji prasa palielināt algas, jo tautsaimniecībā darba algas ir palielinājušās par 7%, tātad skolotāju algas ir jāpalielina vismaz par 7%, -  viņiem saka: „Kā, jūs gribat algu lielāku? Mēs jūs publiskosim!”.

Un atbildot uz žurnālista jautājumu, vai lēmumu skolotāju algu publicēšanai varētu uztvert kā sodu? Jā! Tas ir sods, tā ir atriebība skolotājiem par uzdrīkstēšanos atplest muti par to, ka viņiem pienākas tāds pats algu pieaugums, kā visā valsts sektorā, kā visā sabiedriskajā sektorā. Tie ir 7%, vismaz! Ja ir runa par algu publiskošanu, labi, var pieņemt lēmumu, bet tad iedodiet 30 milj. vai 12 milj. un tad vajag publiskot visu algas, kas saņem tās no valsts budžeta. Visiem! Ieskaitot armiju, protams, ieskaitot SAB, KNAB, visu, visu, pilnīgi visu!


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētājs
Reklāma