Jānis Kučinskis
publicistika
Tiek iznīcināts vēl viens ražojošs latviešu uzņēmums
Pievienots 2011 gada 10. septembrī | 3 komentāri
Drukāt
Kā jau esmu vairākkārt uzsvēris, Latvijas valsti svešu, savtīgu spēku interesēs grauj un iznīcina paši latvieši.

Kārtējais ārvalstu baņķieru upuris šoreiz ir graudu pārstrādātājs, veselīgas rapšu eļļas, lineļļas un linsēklu ražotājs “Iecavnieks”.

Paplašinot savu ražotni un iegādājoties modernu tehnoloģiju, šā uzņēmuma vadītāji pieļāva stratēģisku kļūdu – aizņēmās no Swedbank. Drīz pēc tam sākās zviedru banku izraisītā krīze, kuras iespaidā produkcijas pārdošanas apjoms samazinājās par 26%, līdz ar to apdraudot kredīta atmaksāšanas grafika ievērošanu. Šogad uzņēmumam, kurā strādā 80 cilvēki, atkal ir pozitīva bilance, jo pieaugusi gan ķīmiski nepārveidotas rapšu eļļas tirdzniecība dzimtenē, gan lineļļas un linsēklu eksports uz Lietuvu. Firmas vadība aktīvi mēģina vienoties ar Swedbank vadību par parāda pārstrukturēšanu, ražošanas un modernizācijas process turpinās, pašlaik tiek novākta jaunā graudaugu raža, nākotnes izredzes labas, taču Swedbank vadība tomēr nolēmusi “Iecavnieku” pakļaut bankrota procedūrai un izpārdot.

Latvijas nodokļu maksātāji zviedru banku glābšanā “brīvprātīgi-piespiedu kārtā” ieguldījuši ap 9 miljardiem eiro, valstij uzņemoties ārvalstu banku parādus, taču nu šīs par mūsu līdzekļiem izglābtās bankas iznīcina mūsu atlikušos ražotājus (skat. materiālu par zviedru žurnālistes Birgitas Foršbergas grāmatu “Latvija-Swedbank Klondaika, kas gandrīz izputēja”). Tieši Swedbank savas aktivitātes vērsusi arī pret citiem latviešu uzņēmumiem – piemēram, veselīgas pārtikas ražotāju un tirgotāju, daudznozaru uzņēmumu “Daugava”.

Zīmīgi, ka Swedbank Latvijas meitas uzņēmumu vada vietējie kadri – tīrasiņu latvieši, kuri nu centīgi savu saimnieku interesēs pamato maksātnespējas un izpārdošanas nepieciešamību. Droši vien arī tiesneši bija latvieši. Maksātnespējas administratore ir Ivita Baumane, Swedbank rupors un PR speciālists – Kristīne Jakubovska utt. Tikmēr īstenie finanšu teroristi netiek nosaukti un palikuši aizkulisēs. Tā jau ierasta taktika – Latviju iznīcināt ar pašu latviešu rokām.

Vai arī šoreiz mēs visi, kā parasti, pasīvi noskatīsimies vēl viena latviešu uzņēmuma iznīcināšanā un pat aplaudēsim, pie sevis ļaunā priekā tīksminoties – “tā viņiem arī vajag”? Vai protestus, piketus, blokādes un barikādes uzņēmuma aizstāvēšanai necelsim? Vai zviedru bankas neboikotēsim?

Un ko šai sakarā pasākušas tā saucamās “latviskās partijas”? – Turpina pūst pīlītes un gatavojas pēc vēlēšanām izpārdot to, kas vēl nav nonācis ārvalstu īpašumā?

Tā arī ir Latvijas “veiksmes stāsta” dziļākā būtība, par ko pie mums pieņemts klusēt.


Komentāri:
Arnis Ozolkāja, 12/09/2011 12:44
Visu cieņu "Iecavniekam", bet vai, ja banka būtu "Afrobank" ar meitas uzņēmumu, kuru vadītu tīrasiņu baltkrievi..un tiesneši čigāni, būtu vieglāk/grūtāk pildīt maksāšanas grafiku?
Irīna Šadrina, 14/09/2011 12:40
Nav jau runa par banku un atmaksāšanas grafiku, bet gan par to, ka banka nevēlas spert soli un izveidot normaļu atmaksas grafiku - kā teikt, vilks paēdis un aitas dzīvas. Visi runā, ka mums Latvijā ir jāsāk ražot, bet reaļi, ja tevi gremdē ar visām vārītēm un iespējām, tad par ko te var būt runā? Kāda ražošana - ja "gudrie prāti" un "labās bankas" dara visu iespējamo, lai mums nebūtu nevienas vietējās ražotās preces!
Edgars Blode, 02/10/2011 14:19
Latvijas "vadība" kura nepārprotami dara visu "pareizi" pieļauj ražošanas uzņēmumu izsaimniekošanu. Neatkarīgi kurš ir investors - valdībai ir jānodrošina tā saucamā aizmugure. Šajā Banānu Republikā - ne latvijas (var pievērs uzsvaru lieliem un maziem burtiem), viss ir otrādi - ārzemnieku ražotnēm valsts likumi un noteikumi,normas ir noteikti krietni vieglāk izpildāmas nekā valsts pilsonim. Man ir firma BV(Banānu valsts) un EST, "nesaprotu" kāpēc EST atbalsta sākumā savus uzņēmējus ar iespēju piekļūt projektu izpildei, izstrādei un iespēju nodokļu politiku izmantot arī ražotāja labā, un tad tikai iebraucējus laiž klāt ar stingrākiem noteikumiem un augstākiem nodokļiem. BV valdība laiza pakaļas iebraucējiem un ekonomiku nostabilizēt provē uz nodokļu palielināšanu vietējiem ražotājiem. piem. es ar savu EST firmu strādājot BV nodokļus varu nemaksāt vispār BV ja ir slinkums atvērt firmas kontu latvijā. Pie šāda secinājuma mēs nonācām 4gadi atpakaļ kad mana lv firma nespēja noturēties virs ūdens. Tagad piekāšu (atvainojiet par rupjībām) likumdošanu un normatīvus.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Tulkotājs, publicists
Reklāma