Ilmārs Gromuls
politika
Progresīva nodokļu politika un kā tā mūs ietekmē
Pievienots 2010 gada 20. augustā | 1 komentārs
Drukāt
"Ja Tavi ienākumi ir 200 vai 800 Ls, tad Tavā dzīvē nekas īpaši nemainīsies. Ja Tavi ienākumi ir ap 3000 Ls, tad Tev nāksies kaut ko ziedot sabiedrībai, kas ļauj Tev pelnīt Tavu lielo algu un dzīvot labklājībā."

Šādi sākās uzruna, kas guva plašu sabiedrības atbalstu pirms 2010. gada budžeta pieņemšanas. Ieguvums pēc progresīvā nodokļa ieviešanas pēc toreizējā novērtējuma bija vismaz papildus 20 miljoni latu budžetā! Diemžēl vadošie politiķi šo ideju nepamatoti diskreditēja un valdība lēmumu par progresīvās likmes piemērošanu iedzīvotāju ienākumu nodoklim nepieņēma. Tā palielināja visiem fiksēto nodokli līdz 26%.

Redzot valdības nespēju rīkoties, domubiedru grupiņa, kas aktīvi seko līdz politiskajām norisēm Latvijā un atbalsta sociāldemokrātiskas idejas, pievienojās portāla Kreisie.LV kodolam, lai kopīgi ar sabiedriskiem resursiem panāktu pārdomātas progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu Latvijā.

Ja šāds lēmums tiktu pieņemts 2010. gada budžeta sastādīšanas laikā, tad tas jau šogad sniegtu papildus vismaz 20 miljonus ienākumus valsts budžetā. Šos 20 miljonus varētu novirzīt pensijām, skolotāju, ārstu, policistu un ugunsdzēsēju algām, jauno māmiņu atbalstam.

tabula

Lai labāk saprastu nodokļu piemērošanas struktūru, tālāk tekstā parādīts, kā aprēķināt algu, ko saņemat uz rokas (neto).

Ja vēlamies veikt aprēķinus, jāzina, kāda ir alga "uz papīra" pirms nodokļu nomaksas (bruto),  piemēram, 300 Ls. Kad bruto alga ir zināma, jāaprēķina darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas apmēru jeb sociālo nodokli, kas ir 9% no bruto algas (9% no 300 Ls ir 27 Ls).

Lai aprēķinātu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliekamo summu no bruto mēnešalgas jāatņem aprēķinātais sociālais nodoklis, neapliekamais minimums (pašreiz 35 lati mēnesī, un tiek piemērots tikai tad, ja esat darba devējam iesniedzis savu algas nodokļa grāmatiņu), 63 latus par katru Jūsu apgādībā reģistrēto personu. Pieņemot, ka apgādībā neviena nav, bruto alga – soc. nodoklis – neapliekamais minimums – atvieglojumi par apgādājamajiem jeb 300 Ls – 27 Ls – 35 Ls – 0 x 63 Ls = 238 Ls.

No iegūtās summas jāaprēķina iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kura likme no 2010. gada 1. janvāra ir 26%.(26% no 238 Ls ir  Ls 61,88 Ls).

Pēdējais, jāaprēķina algu, ko saņemat "uz rokas" (neto). Lai to izdarītu, no bruto algas atņemiet aprēķināto sociālo nodokli un aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli. (Neto alga ir 300 Ls mīnus 27Ls, mīnus 61,88 Ls ir 211,12 Ls).

Ja piemērotu progresīvo nodokļu likmi, šodienas ekonomiski sarežģītajā situācijā, valstij palīdzētu tieši tie cilvēki, kas to var atļauties, nevis maz atalgotie darbinieki, sabiedrības vidusslānis un mazie uzņēmēji, kas visi kopā veido lielāko Latvijas iedzīvotāju daļu.

Šāda vienkārša tabula sagrauj arī mītus un izskanējušo polemiku par un ap progresīvā IIN ietekmi uz uzņēmējiem. Patiesībā, uzņēmējam nemainās itin nekas, izņemot grāmatvedību, jo uzņēmējs par Jūsu, darbinieka, algu maksā noteiktu procentu likmi, kas tiek maksāta no uzņēmuma līdzekļiem un kas tiek aprēķināta no Jūsu algas uz papīra (Bruto) neatkarīgi no  Jūsu algai piemērotā IIN! Atkārtoju, neatkarīgi no IIN!

Jā, ja Jūs saņemat vairāk par 1000 Ls, tad tieši Jums būs jāmaksā vairāk, lai nodrošinātu sev un saviem tuvākajiem veselības aprūpi, policijas un ugunsdzēsēju sniegto drošību un iespēju iegūt labu izglītību!

Publikācijas, kurās norāda, ka progresīvais IIN sekmēs algu izmaksāšanu aploksnēs, ir nepatiess! Viena iemesla dēļ. Uzņēmēji, kas maksā algas, netiek ietekmēti! Drīzāk ir jāuzdod nepatīkams jautājums mūsu valdībai: "Kāpēc joprojām aplokšņu algas nav izskaustas arī ar fiksēto nodokli?" Tas ir darbs Valsts ieņēmumu dienestam, nevis nodokļu sistēmai.

Ievērojiet, ka nodokļu slogs tiek palielināts tikai aptuveni 60 tūkstošiem cilvēku, salīdzinot ar aptuveni 800 tūkstošiem darba spējīgo, kas atrodas oficiālajā darba tirgū. Tie ir tikai aptuveni 7,5%.  Un par tiem tad arī cīnās progresīvās likmes pretinieki? Par ko tas liecina?

Progresīvā nodokļu sistēma nav tikai aprakstītā progresīvā ienākumu nodokļu likme, tā ir progresīvā likme zemes īpašniekiem, atvieglojumi ikdienā nepieciešamajām precēm un papildus nodokļi luksusa precēm, progresīvā likme piemērojama arī dividendēm un spekulatīviem darījumiem.

Ja esat tikuši līdz pat šai rindkopai, tad šis jautājums Jums ir svarīgs, tad jūs varat mainīt notikumus un atbalstīt progresīvā nodokļa piemērošanu ar savu balsi un parakstu.


Komentāri:
andris, 03/01/2013 03:47
Es atbalstu progresivo nodokli!
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis
Reklāma