Ilmārs Gromuls
politika
Tēze par aizklāto balsošanu un demokrātiju
Pievienots 2010 gada 16. jūnijā | 0 komentāri
Drukāt
Latvijas Republikas Satversmē ar melnu uz balta ir rakstīts, ka Saeimu ievēl vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās. Tāpat rakstīts, ka Valsts prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. 

Tās ir mūsu valsts demorātijas saknes.

Nesen publiskajā telpā izskanēja pārmetumi par deputātu izvēli balsot aizklāti par Jāņa Maizīša apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā. Daži sauca šo procesu par nedemokrātisku. Daži nosodīja vairāku deputātu acīmredzamo melošanu medijiem.

Šoreiz nav svarīgi, vai J. Maizīti amatā neievēlēja atkārtoti politisku vai citu, mazāk cēlu apsvērumu dēļ. Svarīgi ir, ka aizklātas vēlēšanas ir demokrātijas pats pamats. Aizklātas vēlēšanas ir veids, kā vēlētāju vairākums var paust savu viedokli, nebaidoties no atriebības par pieņemto lēmumu.

Saeimas deputāti pārstāv mūs – Latvijas Republikas iedzīvotājus, un viņiem ir ļoti liela ietekme uz mūsu ikdienas dzīvi. Saeimas deputātam ir tiesības to mainīt ne tikai materiālā, bet arī tiesiskā līmenī. Vai kāds vēlētos, lai šādu cilvēku varētu piespiest pieņemt kādam labvēlīgus lēmumus?

Aicinu jūs, kas lasa šo rakstu, kārtīgi pārdomāt nesenos notikumus. Secinājumus pieņemt pašiem un izvēlēties neizvēlēties palikt lielāko aizklāto vēlēšanu dienā mājās, bet aiziet nobalsot par partiju, kura ir parādījusi, ka rūpējas par ikviena Latvijas Republikas iedzīvotāja labklājību. 


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis
Reklāma