Ilmārs Gromuls
politika
Latvijas veiksmīgai attīstībai. Progresīvā nodokļu sistēma.
Pievienots 2010 gada 28. maijā | 1 komentārs
Drukāt
Progresīvā nodokļu sistēma ir viens no veidiem kā valstī piemērot nodokļus. Progresīvās nodokļus sistēmas būtība ir, ka tie sabiedrības dalībnieki, kas saņem lielākus ienākumus, attiecīgi, veic progresīvi lielākus sabiedriskos maksājumus. Tas nozīmē, ka bagātākie pilsoņi sniedz progresīvi lielāku ieguldījumu sabiedrībā, kas ļauj tiem vairāk pelnīt.

Progresīvā nodokļu sistēma ir nepieciešama vairāku iemeslu dēļ. Šāda nodokļu sistēma ietekmē sabiedrības vērtības un veicina plašas vidusšķiras veidošanos. Vidusšķira ir tā cilvēku daļa, kas spēj godīgā ceļā sev un savai ģimenei nodrošināt cilvēka cienīgu dzīvi. Papildus ieguvums ir  tulītēja nodokļu ienākumu palielināšana valsts budžetā, kas ir būtiski ņemot vērā lielos Latvijas starptautiskos parādus. Pirms 2010. gada budžeta pieņemšanas tika aprēķināts, ka piemērojot progresīvo likmi ieņēmumiem no 1000 Ls NETO (uz papīra) Latvija varētu iekasēt vismaz papildus 20 miljonus latu no bagātājiem pilsoņiem!

Lai ieviestu progresīvo nodokļu sistēmu Latvijā ir nepieciešama tikai politiskā un sabiedriskā vēlēšanās un atbalsts. Mēs esam viena no 23 retajām pasaules valstīm (kopā 196), kurā vel nav ieviesta progresīvo nodokļu likme!

Pašlaik Latvijā progresīvo nodokļu likmi atbalsta sociāldemokrātiskā partija LSDSP, ārodbiedrības, kustība kreisie.lv un citas sociāldemokrātiski orientētas politiskas un sabiedriskas kustības.

Par šo jautājumu BSF šodien (28.05.2010.) organizē forumu, kurā piedalās pazīstami un atzīti finanšu sektora speciālisti. 


Komentāri:
Gatis, 28/05/2010 13:52
no 1000 Ls NETO (uz papīra) pirms runāt par tik nopietnām lietām varēja vismaz tik elementāri kā noskaidrot ko nozīmē sarežģītās burtu kombinācijas Neto un bruto ... ko var gribēt no sociķiem ...
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis
Reklāma