28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Bijušais britu vēstnieks Latvijā: Mēs virzāmies pretī aiziešanai no ES bez vienošanās
Bijušais britu vēstnieks Latvijā: Mēs virzāmies pretī aiziešanai no ES bez vienošanās
Autors: bizness.lv / 26. jūlijs 2019, 13:44
T.s “Brexit” bez vienošanās palielina iespēju, ka Apvienotā Karaliste sabruks, intervijā Latvijas Radio atzina bijušais Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Īens Bonds.


Pēc viņa sacītā, jaunā Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona izteikumi liecina, ka Lielbritānija virzās uz izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās. “Es domāju, ka viņa mērķis ir panākt, lai vismaz iekšpolitiskos jautājumos viņš Eiropas Savienību var vainot elastības trūkumā,” atzina Bonds.

“Manuprāt, viņa jaunajā valdībā ir vairāki cilvēki, kuri varētu gribēt šādu iznākumu un kas aiziešanu bez vienošanās uzskata par labāko variantu. Ir arī tādi, kuri uzskata, ka ar bezvienošanās iespēju ir jādraud efektīvāk, nekā to jebkad izdevās izdarīt Terēzai Mejai, jo tikai tā būtu iespējams piespiest Eiropas Savienību iesaistīties sarunās. Taču no Eiropas skatupunkta nekas daudz nav mainījies. Arī parlamentārā aritmētika nav mainījusies,” uzskata bijušais vēstnieks.

Pēc viņa sacītā, kalendārs ir ļoti nelabvēlīgs tiem, kuri vēlas panākt bezvienošanās aiziešanas bloķēšanu. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka parlamentam ir ļoti grūti pieņemt likumus, ja tos nav ierosinājusi valdība. “Tātad pirmkārt parlamentam ir jāiegūst kontrole pār parlamenta dienaskārtību un tad jāpieņem likums, kas liedz premjerministram izvest Lielbritāniju no Eiropas Savienības bez vienošanās. Pat tas vēl šo bezvienošanās scenāriju nenovērsīs, jo tad mums būs vajadzīga arī pārējo 27 dalībvalstu piekrišana par pagarinājuma piešķiršanu turpmākai Apvienotās Karalistes dalībai Eiropas Savienībā,” izteicās Bonds.

Viņa ieskatā, pašlaik iespējas pamest Eiropas Savienību bez vienošanās palielinās un citas iespējas samazinās. “Ja mēs izstājamies bez vienošanās, tad palielinās iespēja, ka Apvienotā Karaliste sabruks. Tas nenozīmē, ka ir simtprocentīga pārliecība, ka Skotija vai Ziemeļīrija varētu atdalīties. Taču iespējamība palielinās. 2014. gadā Skotija nobalsoja par palikšanu Apvienotajā Karalistē, jo kampaņas laikā tika uzsvērts – ja Skotija izstājas no Apvienotās Karalistes, tā izstājas arī no Eiropas Savienības. Tagad Skotijai būs no Eiropas Savienības jāizstājas jebkurā gadījumā, pat ja vairums tās iedzīvotāju balsoja par palikšanu. Tas noteikti saasinās Anglijas un Skotijas attiecības. Jau vakar redzējām, ka Skotijas nacionālistu partijas līderis parlamentā Īens Blakfords sveica Borisu Džonsonu kā pēdējo Apvienotās Karalistes premjerministru. Daudzi skotu nacionālisti šeit saredz savu iespēju,” atzina Bonds, norādot, ka situācija ir ļoti delikāta.

“Šis Ministru kabinets man neizskatās pēc tāda, kas ir izveidots, lai panāktu citu vienošanos ar Eiropas Savienību. Šis ir kabinets, lai sagatavotos aiziešanai bez vienošanās,” uzskata Bonds.

Kā zināms, Lielbritānijas premjerministra amatā šonedēļ oficiāli stājies Boriss Džonsons, nomainot Terēzi Meju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats