19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Turcijas ekonomikai nāksies stāties pretī daudziem izaicinājumiem
Turcijas ekonomikai nāksies stāties pretī daudziem izaicinājumiem
Autors: BNA / 12. janvāris 2016, 12:35
Līdz ar Krievijas sankcijām, vairākas Turcijas ekonomikai nozīmīgas nozares saskārušās ar milzu zaudējumiem.


Krievijas sankcijas vislielāko ietekmi atstājušas uz Turcijas tūrisma, būvniecības un pārtikas eksporta nozari - Krievija aizliegusi Turcijas lauksaimniecības produktu importu, pārtraukusi darbu pie TurkStream gāzes cauruļvada izveides, aizliegusi valstī darboties Turcijas būvuzņēmumiem un nesen noteica aizliegumu arī tūrisma operatoru darbībai Krievijā. Un tā ir tikai daļa no sankcijām, kas pamazam sagrauj Turcijas ekonomiku.

Ekonomisti gan mierina, ka sankcijas ietekme uz Turcijas ekonomiku būs īstermiņa un vidējā termiņā valsts atgūsies.

Kopumā tiek lēsts, ka Turcijas ekonomika varētu zaudēt desmit miljardus eiro, no tiem 3,5 miljardi attiecināmi uz krievu tūristu zaudējumu, un vēl 4,5 miljardi saistība ar būvniecības projektu atcelšanu.

Tiek norādīts, ka, Turcijas ekonomika nopietni varētu ciest, ja Maskava pārtrauc vai aizkavē dabasgāzes plūsmu, taču patlaban šādas pārmaiņas diez vai sekos - Turcija var paļauties uz Krieviju šajā jautājumā, uzskata ekonomisti.

Sankcijas sāpīgi skārušas arī apģērbu eksportu, vairums tirgotāju norāda, ka ir grūti strādāt, ja nav klientu. Dažās vietas aptuveni 80% klientu bijuši krievi. Tagad daudzi veikali spiesti skatīties acīs draudošajam bankrotam.

Lai arī Turcijas tekstilizstrādājumi nav oficiāli iekļauti Krievijas sankciju sarakstā, eksportētāji jūtas, ka viņu preces ir pakļautas neoficiālam aizliegumam - jo eksports ir krietni krities un, visticamāk, nāksies skatīties citu tirgu virzienā, piemēram, Irānas vai Āfrikas valstu.

Vēl smags trieciens attiecināms uz Turcijas lauksaimniecības produktiem - turki ražo aptuveni 45-50m tonnas augļu un dārzeņu katru gadu. Krīze draud ietekmēt visus ražotājus, taču it īpaši citrusaugļu.

Kā zināms, Krievija apstiprinājusi virkni ekonomisku sankciju pret Turciju pēc tam, kad tā netālu no Sīrijas notrieca Krievijas kara lidmašīnu.

Sankcijas iekļauj arī apturēt lidojumus uz Turciju, kas ir galvenais tūristu galamērķis, kā arī noteikt importa aizliegumu Turcijas augļiem un dārzeņiem. Valdības rīkojumā iekļauts arī apturēt starpvaldību komisijas tirdzniecības darbību un noteikt ierobežojumus Turcijas transporta uzņēmumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eksports, Krievija, Turcija, zaudējumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats