19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Krievu kara lidmašīnas notriekšana sarežģī Turcijas un Krievijas attiecības
Krievu kara lidmašīnas notriekšana sarežģī Turcijas un Krievijas attiecības
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 25. novembris 2015, 9:25
Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar ļoti emocionāli reaģējis uz Turcijas armijas rīcību, Sīrijas pierobežā notriecot krievu kara lidmašīnu Su-24, kuras abi piloti, visticamāk, gājuši bojā.


Maskava neatzīst, ka lidmašīna ielidojusi Turcijas gaisa telpā un apsūdzējusi NATO dalībvalsti Turciju teroristu atbalstīšanā. Šis incidents var atstāt negatīvu iespaidu uz mēģinājumiem veidot kopīgu koalīciju pret Islāma valsti.

Kopš oktobra sākuma, kad Krievijas militārā aviācija uzsāka Sīrijas prezidenta Bašara Asada pretinieku pozīciju bombardēšanu, tās lidmašīnas nereti ne tikai pietuvojušās Turcijas robežai, bet vairākkārt to arī pārkāpušas. AFP atgādina, ka Ankara ne reizi vien brīdinājusi, ka uzskata to par nepieļaujamu un draudējusi lidmašīnas notriekt. Militārie analītiķi, atgādinot, ka oktobrī Turcijas Pretgaisa aizsardzības spēki jau notrieca bezpilota lidaparātu, kuru Krievija oficiāli neatzina par savu, norādījuši, ka, ņemot vērā krievu lidotāju taktiku, nopietnāks incidents pierobežā faktiski bijis neizbēgams, raksta portāls NRA.lv.

Su-24 tika notriekts vakarrīt, un lidmašīna nogāzās Sīrijas teritorijā, kur eksplodēja. Abiem lidotājiem izdevās katapultēties, taču vēlāk Sīrijas turkmēņu grupējums, kas ir saistīts ar Brīvo Sīrijas armiju (tā cīnās pret B. Asadu) paziņoja, ka viņi ir nogalināti, vēsta Sky News. Zīmīgi, ka reģionā, kur tika notriekta lidmašīna, darbojas Brīvā Sīrijas armija un Sīrijas turkmēņu kaujinieki, bet ne Islāma valsts vai ar AlQaeda saistītā An Nusras fronte. Krievijas Aizsardzības ministrija gan paziņojusi, ka lidmašīna pēc kaujas operācijas veikšanas bijusi ceļā uz aviācijas bāzi netālu no Latākijas un šajā reģionā bombardēšanu nav veikusi.

Abas puses paziņojušas, ka Su24 avarējis, kad tam trāpījusi no Turcijas Gaisa kara spēku lidmašīnas F16 izšauta raķete, taču tālāk versijas atšķiras. Turcija apgalvo, ka krievu iznīcinātājs tās gaisa telpā atradies vismaz piecas minūtes, šajā laikā pilots vairākas reizes brīdināts pamest Turcijas teritoriju, taču nav reaģējis. Kā pierādījumu Turcija publicējusi karti, kurā redzams lidmašīnas maršruts, vadoties pēc radaru datiem – tas, starp citu, liecina, ka Su24 riņķojis uz abu valstu robežas, it kā izvēloties mērķi. Savukārt Maskava palikusi pie sava – lidmašīna Turcijas robežu neesot šķērsojusi.

V. Putins notikušo nosaucis par «dūrienu mugurā», ko veikuši «terorisma līdzdalībnieki», piebilstot, ka šis incidents atstās sekas uz Maskavas un Ankaras attiecībām. Jau atcelta šodien ieplānotā Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīte Turcijā, kurā bija paredzēts spriest par abu valstu sadarbību Sīrijas konflikta noregulēšanā. Turklāt S. Lavrovs arī mudinājis krievu tūristus nedoties atpūsties uz Turciju, kur terora draudi esot «tikpat lieli kā Ēģiptē», bet vairāki Valsts domes deputāti aicinājuši vispār pārtraukt aviosatiksmi ar Turciju. Vakar vakarā, pēc Turcijas lūguma, Briselē notika NATO ārkārtas sēde, par ko V. Putins arī nav kavējies paust sašutumu: «Tā vietā, lai sazinātos ar mums, Turcija šo incidentu apspriedīs ar NATO. It kā mēs būtu notriekuši viņu lidmašīnu, nevis otrādi. Kas notiek, vai viņi vēlas, lai NATO kalpo Islāma valstij?».



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievija, Turcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats