19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijai jāīsteno nokavētas reformas; pastāv zināmas domstarpības
Grieķijai jāīsteno nokavētas reformas; pastāv zināmas domstarpības
Autors: BNA / 13. novembris 2015, 11:06
Grieķijai priekšā vēl ir daudz darba, lai saņemtu jaunu aizdevuma maksājumu no 86 miljardu eiro lielās palīdzību programmas. Lai arī iepriekš valsts tika brīdināta, ka nokavētās ekonomiskās reformas jāīsteno līdz nedēļas beigām, pastāv lielas cerības, ka Atēnām tiks dota papildus nedēļa.


Nedēļas sākumā Eirozonas finanšu ministri aicināja Grieķiju īstenot nokavētās ekonomiskās reformas, lai saņemtu divus miljardus eiro lielu pārskaitījumu no starptautiskajiem aizdevējiem. Valstij tika dota nedēļa, lai izpildītu virkni saistību, kuras paredz jūlijā noslēgtā vienošanās.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aicinājis parlamentu rīkoties pēc iespējas ātrāk, norādot, ka viņa galvenā prioritāte ir noslēgt sarunas ar kreditoriem jau šonedēļ, lai valsts saņemtu 2 miljardus eiro vērto atbalstu, un vēl 10 miljardus eiro saistībā ar Grieķijas lielāko banku rekapitalizāciju.

Eiropas Centrālās banka (ECB) stresa tests pagājušā mēnesī uzrādīja, ka Grieķijas bankām nepieciešami kopumā 14,4 miljardi eiro, lai izdzīvotu nelabvēlīgo ekonomisko apstākļu vidū.

Eirogrupas ministri aicinājuši Grieķijas iestādes pabeigt finanšu sektora pasākumus, kā arī sakārtot tiesību aktus, lai vienoties par atskaites punktiem un valstij būtu iespēja izmaksāt divus miljardus eiro no starptautisko kreditoru aizdevuma.

Tomēr viens no galvenajiem domstarpību jautājumiem attiecas uz hipotekāro kredītu, kas var radīt risku, ka tūkstošiem grieķu zaudēs savas mājas.

"Mums ir jāatrod pareizais līdzsvars starp iedzīvotāju aizsardzību un to, lai tie, kurus vada stratēģija nespētu iegūt labumu no šīs aizsardzības," norāda Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī.

Grieķijas premjerministrs uzsvēris, ka valsts iegulda ievērojamas pūles, lai panāktu reformu izpildi un ieviestu virkni pasākumu, lai pārstrādātu savu ekonomiku, piemēram, veicot darba tirgus reformu, palielinot nodokļus, samazinot izdevumus un nododot valsts investīcijas pārdošanai.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aizdevums, Grieķija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats