28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas starptautiskie aizdevēji pārbauda valsts veiktās reformas
Grieķijas starptautiskie aizdevēji pārbauda valsts veiktās reformas
Autors: BNA / 22. oktobris 2015, 10:38
Grieķija un tās starptautiskie aizdevēji sākuši sarunas, lai pārbaudītu valsts veiktās reformas, kas Atēnām jāīsteno apmaiņā pret finansiālo atbalstu no jaunā 86 miljardu eiro lielā aizdevuma.


Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB), Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvi trešdienas rītā tikušies ar Grieķijas finanšu ministru Eiklīdu Cakalotu.

Komandas vadītāji ieradās, lai pārskatītu reformas, ko Atēnā pieņēma šī gada 16. oktobrī un noteica nākotnes atskaites punktus, kas Grieķijai jāīsteno, lai drīzumā varētu pretendēt uz aizdevuma maksājumu 3 miljardu eiro vērtībā.

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments pagājušajā nedēļā apstiprināja kārtējo taupības budžetu – lielākā daļa 154 deputāti no 300 atbalstījuši radikālu likumprojektu, kas paredz nodokļu turpmāku paaugstināšanu un pensiju samazināšanu, ko pieprasa aizdevēji kā nosacījumu, lai saņemtu 86 miljardu eiro lielo atbalstu.

Grieķijas finanšu ministrs Eiklīds Cakalots žurnālistiem pēc tikšanās paziņoja, ka uzskata, ka 2 miljardi eiro no paredzētā atbalsta varētu tikt izmaksāti līdz nākamās nedēļas beigām.

"Mēs esam uz pareizā ceļa," sacīja Cakalots, norādot, ka ir panākta plaša vienošanās par fiskālajiem mērķiem un makroekonomisko scenāriju.

Viņš norādīja, ka starptautiskajiem aizdevējiem bija jautājumi par to, kā Grieķija plāno samazināt savu primāro budžetu deficītu, kas pēc valsts iecerēm, 2015. gadā būs 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt 2016. gadā būs budžeta pārpalikums, kas bez parādu apkalpošanas izmaksām – būs 0,50% no IKP.

"Viņi vēlas vairāk diskusijas par šo jautājumu," sacīja Cakalots.

Starptautisko aizdevēju pārstāvji Atēnās uzturēsies līdz piektdienai.

Jau vēstīts, ka Grieķijas starptautiskie aizdevēji sāks izvērtēt ekonomiskās reformas, kas Atēnām jāīsteno apmaiņā pret finansiālo atbalstu no jaunā 86 miljardu eiro lielā aizdevuma.

Līdz ar pirmajām nodokļu izmaiņām, Atēnas sākušas gatavojot jaunu reformu, kas paredz palielināt nodokli lauksaimniekiem. Pēcāk paredzēts turpināt arī pensiju reformas, lai nodrošinātu sistēmas dzīvotspēju, kas nozīmē, ka līdz 2015. gada beigām sagaidāms papildus pensiju samazinājums.

Atkārtoti ievēlētais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs augustā panāca vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par aizdevumu uz trīs gadiem 86 miljardu eiro apmērā, kuru saņems apmaiņā pret ekonomiskām reformām.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aizdevums, ekonomika, Grieķija, reformas, starptautiskie aizdevēji

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats