28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » ES aicina Spāniju atkārtoti pārstrādāt valsts budžetu
ES aicina Spāniju atkārtoti pārstrādāt valsts budžetu
Autors: BNA / 13. oktobris 2015, 11:41
Eiropas Savienība (ES) aicinājusi Spāniju atkārtoti pārstrādāt valsts budžetu, pieprasot lielāku samazinājumu izdevumu jomā.



ES brīdinājusi Spāniju, ka valsts sagatavotais budžets neatbilst Savienības tiesību normām, norādot, ka Spānijai nepieciešams pārstrādāt budžetu, samazinot izdevumus.

Madridei tagad nāksies īstenot vairākus izdevumu samazināšanas pasākumus, tai skaitā paaugstinot nodokļus. Plānu nāksies īstenot saskaņa ar Eiropas Komisijas (ES) norādēm, kas liecina, ka pašreizējās budžeta prognozes projekts neievēro Eiropas fiskālos noteikumus.

Brisele lēš, ka Spānijas budžeta deficīts šogad samazināsies līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta, bet nākamgad šis rādītājs sasniegs 3,5%. Savukārt Spānija savās prognozēs pieļauj, ka deficīts varētu samazināties līdz 4,2% šogad un 2,8 % nākamgad. ES pieļautie budžeta deficīta griesti ir 3% no iekšzemes kopprodukta.

Spānijai izdevies izkļūt no trīs gadu lejupslīdes, lai kļūtu par vienu no visstraujāk augošajām ekonomikām eirozonā. Tas izdevies pateicoties būtiskai "jostu savilkšanai".

Spānijas progresu atzinīgi novērtē arī EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis norādot, ka neskatoties uz to, ka Spānija paveikusi ievērojamu darbu, tai jāsaglabā iesāktais kurss, jāīsteno atbildīga fiskālā politika un jāsagatavo budžeta projekts ar zemāku deficīta līmeni:"Madridei tagad vajadzēs sniegt sīkāku informāciju par to, kā tā plāno ierobežot pašvaldības tēriņus un uzturēt reformu gaitu aktīvu."

Tomēr pastāv bažas, ka Briseles iejaukšanās varētu iedrošināt valstī pieaugt anti- taupības noskaņojumam. Lēmums var sarežģīt arī Madrides attiecības ar Katalonijas valdību, kas pieprasa vairāk fiskālo autonomiju pēc tam, kad tās separātistu līderi uzvarēja reģionālajā vēlēšanām pagājušā mēnes



Diskusija par rakstu (0) , budžets, deficīts, ekonomika, ES, Spānija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats