29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas sarunās ar kreditoriem novērojams progress
Grieķijas sarunās ar kreditoriem novērojams progress
Autors: BNA / 19. maijs 2015, 14:41
Grieķijas un tās starptautisko kreditoru sarunās vērojams progress, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī.


“Mēs esam tuvāk vienotai izpratnei par reformām, kas jāpieņem vairākās jomās,” pirmdien žurnālistiem apliecināja Moskovisī, norādot, ka progress panākts sarunās par Grieķijas pievienotās vērtības nodokļu (PVN) sistēmu, neatkarīgu ieņēmumu administrēšanu un kredītu kontroli.

“Valdība ir iesaistījusies vairākos jautājumos par privatizāciju. Ir arī solītie signāli par reformu gāzes tirgū,” sacīja ES komisārs.

Tomēr darījums, kas nodrošinātu Grieķijai tik nepieciešamo aizdevuma izmaksu, nav vēl aktuāls: “Patlaban ir ļoti maza iespēja panākt līgumu starp Grieķiju un tās kreditoriem,” sacīja Moskovisī.

Attiecībā uz Briseles grupas sarunām, ES pārstāvis atbildēja, ka notiekošās diskusijas bija konstruktīvas, taču uzsvēra, ka tajā pašā laikā būtu vēlams lielāks progress.

Tikmēr Grieķijas valdības avoti liecina, ka Atēna ir gatava veikt turpmākās koncesijas par dažādiem jautājumiem, lai vienotos par darījumu. Viena no šādām jomām attiecas uz PVN likmi. Grieķijas finanšu ministrija ir nosūtījusi jaunus priekšlikumus Briseles grupām, kas ietver trīs galvenās nodokļu likmes. Kreditori pieprasa 20% nodokļa likmi lielākajai daļai produktu un pakalpojumu, ar zemāku 7% likmi medikamentiem un dažiem pārtikas produktiem.

“Grieķijas valdība spēs izmaksāt algas un pensijas maijā, taču nepieciešama vienošanās ar kreditoriem. Situācijas risinājumam jābūt jau maijā, lai varētu atrisināt Grieķijas likviditātes problēmas,” pirmdien izteicās Grieķijas valdības pārstāvis Gabriels Sakelarids.

Lai gan Grieķijas valdības avoti norāda, ka vienošanās tiks panākta pavisam drīz, tomēr Eiropas partneri pārliecināti, ka vienošanās netiks panākta tuvāko dienu laikā.

Jau vēstīts, ka pēc ekspertu domām, Grieķija pašlaik stāv uz finanšu bezdibeņa malas – Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aizvien nav panācis vienošanos par aizdevuma saņemšanu un turpina palikt pie solījumiem sakārtot valsts finansiālo situāciju. Savukārt līdz jūnijam Grieķijai jāatmaksā parāds Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) 1,5 miljardu eiro apmērā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Grieķija, Pjērs Moskovisī

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats