19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Igaunijas pašvaldību vēlēšanās varēs balsot no 16 gadu vecuma
Igaunijas pašvaldību vēlēšanās varēs balsot no 16 gadu vecuma
Autors: BNA / 7. maijs 2015, 11:36
Igaunijas parlaments apstiprināja konstitūcijas izmaiņas, kas nosaka, ka tagad arī 16 un 17 gadus veciem jauniešiem būs tiesības balsot Igaunijas pašvaldību vēlēšanās.


Izmaiņas konstitūcijā bija jāapstiprina diviem parlamentiem- februārī to izdarīja 12. parlaments, bet šodien 13. parlaments. Par šādu likumprojektu nobalsoja 62 deputāti, 10 bija pret, bet 2 atturējās.

Aptuveni 24000 16 un 17 gadus veci jaunieši varēs balsot 2017. gada pašvaldību vēlēšanās. Ņemot vērā, ka ne visi izmantos šīs tiesības, vēlētāju skaits pieaugs par aptuveni 14000-15000 cilvēkiem.

Politologs Tonis Saarts norādīja, ka no konstitūcijas izmaiņām partijas negūs ne peļņu, ne zaudējumus. Pēc viņa teiktā, jauniešu uzskati būtiski neatšķiras no pieaugušo uzskatiem, turklāt balsot varēs arī citu etnisko izcelsmju jaunieši un nepilsoņi.

Likumprojekta iniciatori paskaidroja, ka Igaunijas sabiedrība turpina novecot, tādēļ pieaug vecāko vēlētāju svarīgums jauniešu dzīves jautājumu noteikšanā.

Iniciatori uzskata, ka grozījumi varētu palielināt jauniešu interesi par politiku, valsti un pašvaldību attīstību. Lielākā daļa no lēmumiem attiecībā pret jauniešiem- par skolu tīklu, sporta iespējām un brīvā laika pavadīšanas iespējām, tiek veikti katrā konkrētā pašvaldībā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Igaunija, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats