28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » EK apsūdz “Gazprom” konkurences noteikumu pārkāpšanā ES
EK apsūdz “Gazprom” konkurences noteikumu pārkāpšanā ES
Autors: BNA / 22. aprīlis 2015, 15:47
Eiropas Komisija (EK) trešdien Krievijas lielākajam gāzes koncernam “Gazprom” izvirzījusi vairākas apsūdzības saistībā ar konkurences noteikumu pārkāpšanu Austrumeiropas valstīs, tai skaitā Latvijā, vēsta Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margarēte Vestagere.


“Mēs uzskatām, ka “Gazprom”, uzceļot mākslīgas barjeras, ierobežo konkurenci dažādās Austrumeiropas valstīm. Visām Eiropas tirgū strādājošajām kompānijā ir jāievēro ES noteikumi,” norāda Vestagere.

ES konkurences komisāre norāda, ka izmeklēšana par “Gazprom” dominējušo stāvokli veikta Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Bulgārijā.

Krievijas gāzes koncernam ir individuāli līgumi ar visām šim valstīm, kas ļauj uzņēmuma iekasēt atšķirīgu cenu par gāzes piegādēm:”Turot valsts gāzes tirgu nošķirtu, “Gazprom” ir ļauts noteikt cenas, ko mēs šajā posmā uzskatam par nelikumīgu,” norāda ES komisāre.

Komisija uzskata, ka “Gazprom” neatbilstoši ierobežojis pārrobežu gāzes plūsmas un piecās valstīs piemērojis negodīgu cenu politiku, kā arī uzstādījis neatbilstošas infrastruktūras prasības Bulgārijā un Polijā.

“Gazprom” ir tiesības 12 nedēļu laikā atbildēt uz ES aizdomām, ka uzņēmums ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli, lai ietekmētu konkurenci iepriekš nosauktajās ES valstīs.

Tikmēr “Gazprom” mājaslapā publicējis paziņojumā, kurā uzņēmums norāda, ka EK iesniegtās sūdzības ir nepamatotas, tajā pašā laikā pieņemot, ka EK iebildums ir tikai viens posms no pretmonopola izmeklēšanas un nenozīmē, ka “Gazprom” ir vainīgs pārkāpumos.

Krievijas lielākas enerģijas koncerts “Gazprom” piegādā aptuveni 30 procentus no dabasgāzes, ko izmanto 28 ES dalībvalstis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gazprom

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats