29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Varufakis: Grieķijas izstāšanās no eiro zonas var izraisīt domino efektu
Varufakis: Grieķijas izstāšanās no eiro zonas var izraisīt domino efektu
Autors: BNA / 20. aprīlis 2015, 12:47
Tie Eiropas Savienībā (ES) , kas vēlas, lai Grieķija pamestu eiro zonu spēlējas ar uguni, intervijā Spānijas TV kanālam sacīja Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.


Grieķijas finanšu ministrs intervijā apstiprināja, ka neraugoties uz pieaugošajām runām par Grieķijas iespējamo aiziešanu no eiro zonas, tā tur paliks un turpinās darīt visu, lai panāktu godīgu vienošanos.

“Tie ES, kas vēlas, lai Grieķija pamet eiro zonu spēlējas ar uguni. Nekas nepasargās ES no domino efekta, ja eiro zonu pametīs Grieķija vai kāda cita dalībvalsts,” brīdināja Varufakis, norādot, ka tie, kas domā, ka ir norobežoti no Grieķijas cīņas, kļūdās.

“Daži apgalvo, ka pārējā Eiropa ir norobežota no Grieķijas un ka Eiropas Centrālā Banka (ECB) un tās rīcībā esošie instrumenti, lai “amputētu” Grieķiju un piededzinātu brūci, ļaus pārējiem eiro zonā turpināt savu darbību,” sacīja ministrs, uzsverot, ka šaubās, ka šis ir tas gadījums un ne tikai tāpēc, ka Grieķija ir ir daļa no ES.

Ministrs norādīja, ka baiļu faktors var izraisīt iespējo domino efektu visā Eiropā un to nebūs iespējams ignorēt, ja Atēnai pienāks tāds brīdis, kad būs jāapsver izstāšanās no eiro zonas.

Iepriekšējā nedēļā Francijas finanšu ministrs Mišels Sapins apgalvoja, ka ES varētu izdzīvot bez Grieķijas. Viņš norādīja, ka cauri gadiem ES ekonomika augusi, lai aizsargātu to banku sistēmu, lai “uzbūvētu sienu” un nodrošinātu aizsardzību tiem, kas ir savienībā gadījumā, ja Grieķija izstātos.

Tāpat Sapins aicināja Atēnas ievērot līgumus.

Jau vēstīts, ka Grieķijai līdz 20. aprīlim ir jānāk klajā ar pieņemamu reformu plānu, lai ES un SVF valstij izsniegtu papildus kredītu maksājumu. Marta beigās valsts premjerministrs Aleksis Ciprs iesniedzis aizdevējiem jaunos reformas plānus, kurus SVF un Eiropas eksperti aizvien vērtē.

Grieķija ar nodokļu nemaksāšanas apkarošanu, plašākiem privatizācijas plāniem un augstākiem nodokļiem alkoholam un tabakas izstrādājumiem cer panākt ienākumus trīs miljardu eiro apmērā un saņemt vēl papildus 7,2 miljardus eiro no aizdevuma programmas.

Līdz 1. maijam Grieķijai SVF jāizmaksā 203 miljoni eiro, 12.maijā 770 miljoni eiro un vēl 1,6 miljardi eiro jūnijā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Grieķija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats