23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Ukrainas karavīrus padzen no Krimas
Ukrainas karavīrus padzen no Krimas
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 24. marts 2014, 10:29
Pagājušās nedēļas nogalē, beidzoties tā dēvētajam pamieram starp Krimā izvietotajiem Krievijas bruņotajiem spēkiem un pussalas militārajās daļās dislocētajiem karavīriem, kuri nevēlas lauzt Ukrainai doto zvērestu, Krievija atsākusi agresīvu līdzšinējās Ukrainas armijas īpašuma pārņemšanu.


Ukrainai lojālu karavīru rokās ir vairs tikai daži objekti, virs pārējiem jau plīvo trīskrāsainais Krievijas karogs, tomēr Ukrainas prezidenta pienākumu pildītājs Aleksandrs Turčinovs atgādinājis – Ukraina joprojām uzskata šos objektus par savējiem, gluži tāpat kā visu Krimas pussalu, raksta NRA.lv.

Piektdien, tikai dažas stundas pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dokumentus par Krimas pievienošanu, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atgādināja, ka līdz ar to arī visas pussalā dislocētās Ukrainas armijas daļas pāriet pilnīgā Krievijas pakļautībā. S. Šoigu deva rīkojumu izveidot īpašu koridoru, pa kuru tās Ukrainas militārpersonas, kas nevēlas pāriet Krievijas dienestā, var izceļot uz Ukrainu. Savukārt nedaudzās Ukrainas armijas daļas, kuras beidzamā mēneša laikā nebija sagrābušas tā dēvētās Krimas pašaizsardzības vienības (bruņoti grupējumi bez pazīšanās zīmēm, taču ar Krievijas armijas īpašo uzdevumu vienību iemaņām un atbilstošiem ieročiem), sāka saņemt ultimātus – vai nu nekavējoties pacelt Krievijas karogu un zvērēt uzticību šai valstij, vai arī pamest militāro objektu teritoriju.

Reuters un BBC korespondenti bijuši aculiecinieki tam, kā sestdien tika sagrābtas Ukrainas armijas daļas Belbekas lidostā un Novofjodorovkā. Belbekas bāze ieņemta triecienā, kurā acīmredzami piedalījās Krievijas bruņotie spēki, – tās vārti tika izgāzti ar bruņutransportieri, uzbrukumā bija iesaistītas vēl vairākas bruņumašīnas, vēsta Reuters. Uzbrukumā ievainots vismaz viens Ukrainas armijas karavīrs un kāda žurnāliste, bet bāzes komandieris, pulkvedis Jūlijs Mamčurs pēc uzbrukuma pazudis. Vakar ABC News vēstīja, ka viņu arestējuši krievu militāristi un pulkvedis aizvests uz Sevastopoles garnizona cietumu, – viņa atbrīvošanu jau pieprasījis A. Turčinovs. Savukārt Novofjodorovkā bāzē iebrukuši separātiskās Krimas valdībai lojāli ļaudis. Lai gan viņi nav bijuši bruņoti, Ukrainas karavīriem nācies pakļauties, – turpat blakus stāvējuši un ar acīmredzamu labpatiku notiekošajā noskatījušies Krievijas armijas karavīri, kas bijuši gatavi kuru katru brīdi nākt talkā uzbrucējiem. Sestdien Krievijas kontrolē pārgājuši arī vairāki Ukrainas karakuģi un vienīgā zemūdene Zaporožje.

Vakar ziņu aģentūra ITAR–TASS, atsaucoties uz Krievijas aizsardzības ministrijas izplatīto informāciju, vēstīja, ka Krievija pārņēmusi jau 189 militāros objektus Krimā. S. Šoigu paziņojis, ka no 18 000 Ukrainas karavīriem, kas pirms konflikta sākšanās dienēja Krimā, tikai 2000 izteikuši vēlmi doties uz Ukrainu, kas viņiem, protams, netikšot liegts. Tiesa, S. Šoigu nav precizējis, vai tiešām visi atlikušie 16 000 karavīri jau paziņojuši par gatavību kalpot Krievijai. Ukrainas aizsardzības ministrija, komentējot agresīvo armijas daļu pārņemšanu, vēsta, ka aptuveni puse karavīru saglabājuši lojalitāti Ukrainai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aleksandrs Turčinovs, karavīzri, Krievija, Krima, Ukraina

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats