23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Putins paraksta līgumu par Krimas aneksiju
Putins paraksta līgumu par Krimas aneksiju
Autors: IR.lv / 18. marts 2014, 15:48
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstījuši līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju, ziņo LETA/AFP.


Pēc Putina vēstījuma, kuru vairākkārt pārtrauca ovācijas un kliedzieni "Krievija!" no zāles, nolasīšanas, notika starpvalstu vienošanās parakstīšana, ziņo "Newsru".

Svinīgā ceremonijā kremlī abu Krievijas parlamenta palātu deputātu klātbūtnē līgumu līdz ar Putinu parakstīja Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs un citi separātistu izveidotās administrācijas vadītāji, raksta IR.lv.

Likumdevēji, kuriem parakstītais līgums vēl formāli jāratificē, Krimas aneksijas aktu sveica ar aplausiem.

Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Uzrunājot deputātus, Putins aicināja parlamentu ratificēt vienošanos par Krimas un Sevastopoles iekļaušanu Krievijas sastāvā. "Es nešaubos par jūsu atbalstu," uzsvēra Kremļa saimnieks.

Parakstītā vienošanās paredz, ka Krimas Republika tiek uzņemta Krievijas sastāvā no dokumenta parakstīšanas brīža. Vienošanās paredz, ka Krievijas Federācijā izveidoti jauni subjekti - Krimas Republika un federālā pilsēta Sevastopole.

Savukārt Ukrainas tieslietu ministrs Pāvels Petrenko paziņojis - ja Krievija atzīs Krimas varasiestāžu rīcību, nacionalizējot Ukrainas īpašumu Krimā, Ukraina patur tiesības lemt par to, kādā veidā kompensēt šos zaudējumus. Risinājums, viņaprāt, būtu zaudējumus segt uz to Krievijas īpašumu rēķina, kuri atrodas Ukrainas un citu valstu teritorijā, ziņo UNIAN.

Bijušā boksa čempiona Vitālija Kličko dibinātā partija UDAR, kas tagad ietilpst Ukrainas jaunajā valdošajā koalīcijā, reaģējot uz Krievijas lēmumu anektēt Krimu, otrdien nākusi klajā ar aicinājumu saraut ar Maskavu diplomātiskās attiecības.

"Ņemot vērā Krievijas varasiestāžu naidīgo aktus un starptautisko praksi, mēs uzstājam, ka Ukrainas un Krievijas diplomātiskās attiecības nekavējoties pārtraucamas," teikts UDAR izplatītajā paziņojumā.

Tusks: Starptautiskā sabiedrība nedrīkst samierināties ar Krimas aneksiju

Polijas premjerministrs Donalds Tusks otrdien paziņojis, ka starptautiskā sabiedrība nedrīkst samierināties ar Krimas aneksiju un Rietumiem tagad ir jāgatavojas iespējamai ilgstošai pretstāvei Krievijai, ziņo UNIAN.

Polijas valdības vadītājs radio uzrunā teicis: "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka starptautiskā sabiedrība "jaunā Jaltas" procesā samierinātos ar Krimas aneksiju." "Man šodien par visu svarīgāk ir, lai Eiropas un eiroatlantiskā savienība nepakļautos tam spiedienam, ko īsteno Putins, un lai nebūtu vilinājuma teikt, ka Krima ir zaudēta, Ukraina de facto arī pazaudēta, tādējādi vajag kaut kā izlīgt ar Krieviju," teica Polijas valstsvīrs.

Tusks arī paziņojis, ka viņam ir zināms plāns Rietumiem, kā rīkoties. Pirmkārt, nedrīkst piekrist Krimas aneksijai. Otrkārt, ES un ASV daudz ciešāk jāsadarbojas politiskajā un aizsardzības jomā. Treškārt, nedrīkst pieļaut, ka pasaule samierinātos ar lietu kārtību, akceptējot "jauno Jaltu".

Vienlaikus Polijas valdības vadītājs kritizēja tos politiķus, kuri aicina uz karu ar Krieviju. "Karš - tas ir pats sliktākais un pēdējais lēmums. Saprātīga politika vajadzīga tāpēc, lai izvairītos no kara un sasniegtu savu mērķi. Mēs savus mērķus nevaram sasniegt stundu, dienu, varbūt pat mēnešu laikā," teica Tusks.

Viņš norādīja, ka starp karu un kapitulāciju ir arī starpstāvoklis, un Rietumi tagad gatavojas iespējamai politiskai un diplomātiskai pretstāvei Krievijai.

Otrdien vizītē Polijā ieradies ASV prezidents Džo Baidens, lai apspriestu situāciju Ukrainā, ziņo LETA. Baidens Polijā tiksies ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski, Polijas premjerministru Donaldu Tusku un Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu. ASV vēstniecība Varšavā informē, ka sarunu galvenais mērķis būs atbalsts Ukrainas suverenitātei.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krima, Vladimirs Putins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats