18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Budžeta nav: slēdz ASV federālās iestādes
Budžeta nav: slēdz ASV federālās iestādes
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 2. oktobris 2013, 10:57
Simtiem tūkstošiem ASV federālajās iestādēs strādājošo oktobris pienācis ar sliktām ziņām, jo viņiem piespiedu kārtā būs jādodas bezalgas atvaļinājumā.


Šāda situācija izveidojusies, jo kongresmeņi nav spējuši panākt vienošanos par jauno valsts budžetu – republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta finansējumu federālajām iestādēm bija gatava apstiprināt tikai ar noteikumu, ka tiek atlikta prezidenta Baraka Obamas obligātā veselības apdrošināšanas plāna Obamacare realizēšana, taču ar to nebija mierā demokrāti, kuriem ir vairākums Senātā. Aplēsts, ka shutdown (tā amerikāņu politiskajā žargonā dēvē šādu situāciju) ik dienu par 300 miljoniem dolāru samazinās ASV iekšzemes kopproduktu, turklāt nav zināms, cik ilgi budžeta krīze turpināsies, raksta NRA.lv.

Pašas pieticīgākās aplēses liecina, ka budžeta krīze skars vismaz 800 000 federālo iestāžu kalpotāju un darbinieku. Piemēram, Kosmosa izpētes pārvalde NASA jau paziņojusi, ka bezalgas atvaļinājumā tiks nosūtīti 97% tās darbinieku – šis solis neskars tikai tos, kuri nodrošina Starptautiskās Kosmosa stacijas darbību. Tikpat dramatiska situācija veidosies daudzās citās iestādēs, kuru finansējums atkarīgs tikai no federālā budžeta, – ministrijās, federālajās aģentūrās, muzejos, zooloģiskajos dārzos, dabas parkos. Lai gan ir atrasta iespēja turpināt maksāt atalgojumu ASV Bruņoto spēku karavīriem, bezalgas atvaļinājumos būs jādodas aptuveni 400 000 civilpersonu, kas Pentagonā strādā saskaņā ar kontraktiem. Uz laiku darbu zaudēs arī 30 000 Tirdzniecības ministrijas ierēdņu, vairāk nekā 18 000 Transporta ministrijas darbinieku, gandrīz 13 000 Enerģētikas ministrijā strādājošo. Piespiedu atvaļinājumā dosies pat trīs ceturtdaļas Baltā nama ierēdņu. Saskaņā ar likumu budžeta krīze gan neatstās iespaidu uz tiem, kuru darbs atzīts par nozīmīgu nacionālajai un sabiedriskajai drošībai – karavīriem, policistiem, ugunsdzēsējiem, ārstiem un skolotājiem pagaidām par savu nākotni nav jāraizējas. Pasts un transporta uzņēmumi varēs turpināt darbu, jo to finansējums nav atkarīgs tikai no federālā budžeta, taču, ja krīze ievilksies, problēmas var rasties kompānijām, kas pilda valsts pasūtījumu – tās vienkārši nesaņems samaksu par padarīto darbu. BBC gan norāda, ka daudzās federālajās iestādēs ir zināms līdzekļu uzkrājums, kas nozīmē – ātra krīzes atrisināšana uz tām lielu iespaidu neatstās.

«Es patiešām esmu uztraukusies, jo valsts iestādēs strādāju gan es, gan mans vīrs. Tagad mēs uz laiku varam zaudēt darbu un algu, bet mūsu meita pēc divām nedēļām precēsies, mums jāmaksā par kāzām,» sarunā ar televīzijas kompāniju Pervij kanal sūrojusies amerikāniete Elēna Bindere. NBC gan norāda – iepriekšējos budžeta krīzes gadījumos (un tādi ASV vēsturē bijuši vismaz 17) pēc piespiedu dīkstāves iestādes atradušas iespēju, lai kompensētu darbiniekiem nesaņemto algu, lai gan likumos šādas garantijas nav minētas. Jāpiebilst, ka iepriekšējo reizi šāda situācija izveidojās 1995. gada nogalē, kad ar republikāņu kontrolēto Kongresu kopīgu valodu neatrada prezidents Bils Klintons. Toreiz budžeta krīze ilga 21 dienu, līdz pat 1996. gada janvārim. Prezidenta Ronalda Reigana valdīšanas gadi iegājuši vēsturē ar astoņiem shutdown, taču neviens no tiem neilga vairāk par trim dienām.

Arī tas, cik ilga būs pašreizējā krīze, ir ļoti grūti prognozējams – viss atkarīgs no kongresmeņu principialitātes, kuru daudzi politiskās dzīves vērotāji gan labprātāk sauc par ietiepību. Īsi pirms 1. oktobra pusnakts (Latvijā tad jau bija otrdienas rīts) budžeta likumprojekts vairākas reizes ceļoja no Pārstāvju palātas uz Senātu, aptuveni pusstundu pirms pusnakts Pārstāvju palātas republikāņi ierosināja izveidot starppartiju komisiju, kas varētu noregulēt domstarpības, taču demokrātu senatori šo priekšlikumu noraidīja. Viņu, tāpat kā prezidenta, pašreizējā nostāja ir nepārprotama – nav nepieciešamības jaukt budžeta likumu ar Obamacare. «Neatkarīgi no Kongresa šodienas rīcības veselības aizsardzības reforma tiks realizēta. To nav iespējams atcelt, tā jau stājusies spēkā. Es esmu parakstījis likumu, bet Augstākā tiesa to atzinusi par konstitucionālu,» uzrunā tautai paziņojis B. Obama, mudinot kongresmeņus būt konstruktīviem un pēc iespējas ātrāk apstiprināt pagaidu finansējumu (līdz 15. novembrim) federālajām iestādēm.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Baraks Obama

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats