28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Sīrija piekrīt ierosinājumam nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā uzraudzībā
Sīrija piekrīt ierosinājumam nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā uzraudzībā
Autors: NRA.lv / 10. septembris 2013, 10:53
Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems paziņojis, ka Sīrijas valdība atbalsta Krievijas ierosinājumu nodot kontroli pār Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskiem uzraugiem, šādi izvairoties no militāra uzbrukuma draudiem, vēsta Itartass.


''Sīrija atbalsta Krievijas ieerosinājumu, jo Sīrijas valdībai rūp viņas pilsoņu drošība," pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Lavrovu teica Mullaems.

Maskavā 9. septembrī, Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un Sīrijas ārlietu ministru Valida Muallema aizvadītajā tikšanās reizē, Lavrovs mudināja Damasku "nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā kontrolē un tad iznīcināt tos".

Pēc Krievijas ārlietu ministra teiktā, šādi, iespējams, varētu "izvairīties no militārajiem uzbrukumiem", kurus pašlaik plāno ASV un to sabiedrotie.

Turklāt Maskava mudināja Damasku kļūt par Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas dalībvalsti.

Tikmēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pirmdien pauda atzinību Krievijas priekšlikumam.

"Ja tas tā arī notiktu, tas būtu ārkārtīgi atzinīgi," komentējot Maskavas ierosinājumu, likumdevējiem sacīja Kemerons. "Ja Sīrija atteiktos no ķīmisko ieroču izmantošanas un nodotu tos starptautiskā uzraudzībā, tas nenoliedzami būtu liels solis uz priekšu un tas būtu jāveicina."

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pirmdien aicināja Sīrijā izveidot ANO uzraudzītas zonas, kurās varētu tikt iznīcināti Sīrijas ķīmiskie ieroči.

Ar šādu priekšlikumu Bans varētu vērsties ANO Drošības padomē, ja ANO inspektori apstiprinās, ka Sīrijā tikuši pielietoti aizliegtie ieroči. Šādi ģenerālsekretārs cer pārvarēt Drošības padomes "apkaunojošo paralīzi" Sīrijas krīzes jautājumā.

Jau vēstīts, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV vadītu uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem.

Preses konferencē Londonā žurnālisti Kerijam jautāja, vai ir kas tāds, ko Sīrijas valdība varētu darīt vai piedāvāt, lai novērstu militāru uzbrukumu.

"Protams, viņš varētu nākamajā nedēļā nodot visus savus ķīmiskos ieročus starptautiskajai sabiedrībai - nodot tos visus bez kavēšanās un atļaut pilnīgu to uzskaitīšanu," atbildēja Kerijs, tiesa, uzreiz piebilstot, ka Asads to nedarīs.

Kā ziņots, 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā. Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ANO, Bans Gimuns, Deivids Kemerons, ķīmiskie ieroči, Krievija, Sīrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats