28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Maksātnespēju skaits Eiropā turpina pieaugt; Latvijā bankrotu skaits samazinās
Maksātnespēju skaits Eiropā turpina pieaugt; Latvijā bankrotu skaits samazinās
Autors: NRA.lv / 5. jūnijs 2013, 13:27
Pērn Eiropā ievērojami pieaudzis uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits, secināts kredītrisku apdrošināšanas sabiedrības Coface SA ikgadējā pētījumā Centrāleiropas valstīs.


Latvijā un Igaunijā atšķirībā no lielākās daļas Eiropas valstu novērojams neliels uzlabojums - bankrotu skaits pērn Latvijā samazinājies par 4%, bet Igaunijā par 6% salīdzinot ar 2011.gadu.

Pēc nelielas ekonomikas ‘atsilšanas’ 2011.gadā, pērn Centrāleiropas valstis atkal skārušas ekonomiskās grūtības. ‘Bankrotu vilnis’ sasniedzis arī Poliju, kur 2012.gadā pirmo reizi fiksēts rekordaugsts uzņēmumu maksātnespēju skaits. Eksperti prognozē, ka bankrotu pieaugums turpināsies arī šogad un 2014.gadā. Neveiksmīgākās nozares - ražošana un aizvien vēl celtniecība, bet bankrotu mazāk skartās biznesa jomas 2012.gadā - IT, telekomunikācijas, izglītība un veselība.

Latvijā maksātnespējas procesu samazinājums pagājušajā gadā liecina par tautsaimniecības atlabšanu. Lielākais bankrotu skaits 2012.gadā Latvijā ir bijis vairumtirdzniecības un pakalpojumu nozarē, kam seko būvniecība un ražošana. "Minētie sektori ir izteikti pakļauti iedzīvotāju pirktspējai un ir ļoti jūtīgi uz mazākajām cenu izmaiņām. Papildus jāmin banku piesardzīgā kreditēšanas politika, paaugstinātās aizdevumu likmes, kas apgrūtina uzņēmumiem aizņemties un līdz ar to bremzē apgrozāmo līdzekļu apguvi. Pie kam jāsaprot, ka bankroti notiek ne tikai krīzes laikā, maksātnespējas process ir normāla biznesa vides sastāvdaļa, kurā izdzīvo stiprākie," uzsver Sandra Smiltniece, Coface SA Latvijas filiāles pārstāve.

Komentējot situāciju Lietuvā, Sandra Smiltniece norāda, ka bankrotu skaits ir izteikti samazinājies atsevišķās nozarēs - nekustamais īpašums, transporta pakalpojumi. Interesants ir fakts, ka Lietuvā, neskatoties uz to, ka valsts ir daudz lielāka nekā Latvija, reģistrēto uzņēmumu skaits ir gandrīz tāds pats kā Latvijā. "Tas skaidrojams ar to, ka Lietuvā ir daudz zemnieku saimniecību, kas netiek reģistrētas kā kompānijas. Galvenie iemesli maksātnespējai līdzīgi kā Latvijā ir neprofesionāla vadība, "fēniksa sindroma" tendence - uzņēmuma aizvēršana, vietā atverot citu, vājais vietējais pieprasījums," stāsta Coface SA pārstāve.

Līdzīgi Polijai pērn bankroti smagi skāruši tādas Eiropas valstis kā Bulgārija, Slovēnija, Horvātija, Čehija. Bulgārijā maksātnespējas procesi 2012.gadā pieauguši trīs reizes, savukārt Čehijā to pieaugums ir par 45%, bet Horvātijā maksātnespējas procesi pieauguši dramatiski - par 174%. Kā norāda Coface SA kredītrisku analītiķi, salīdzinot valstis, jāņem arī vērā valstu atšķirīgās likumdošanas un banku politiku. Baltijas valstu maksātnespējas procesu likumdošana atbilst Eiropas standartiem, kamēr Bulgārijā vai Horvātijā nepieciešami būtiski uzlabojumi.

2013.gadā kredītrisku analītiķi prognozē situācijas pasliktināšanos praktiski visā Centrāleiropā. Maksātnespēju skaits turpinās pieaugt lielākā daļā valstu - ieskaitot Poliju, kur ir sagaidāma daudz lielāka globālās krīzes ietekme uz ekonomisko situāciju, kā arī Bulgāriju un Ungāriju, kur uzlabojumi tuvākajā nākotnē neizskatās iespējami.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Centrāleiropa, Eiropa, maksātnespēja, maksātnespējas procesi, Uzņēmēji, uzņēmumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats