19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Depardjē uz Putina dekrētu atbild ar atklātu vēstuli
Depardjē uz Putina dekrētu atbild ar atklātu vēstuli
Autors: NRA.lv / 4. janvāris 2013, 11:09
Franču aktieris Žerārs Depardjē uz Putina dekrētu par viņam piešķirto Krievijas pavalstniecību atbildējis ar atklātu vēstuli, ziņo Krievijas mediji.


Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien,3.janvārī, parakstīja dekrētu, ar kuru slavenajam franču aktierim Žerāram Depardjē tiek piešķirta Krievijas pavalstniecība. Kā skaidro Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Depardjē pilsonība tiek piešķirta, ņemot vērā viņa lielo ieguldījumu Krievijas kinematogrāfa attīstībā.

Depardjē ir biežs viesis Maskavā, kur apmeklē kino festivālus un citus pasākumus. Nesen pabeigta jaunās filmas "Rasputins" uzņemšana, kas atpusi pēc paša Depardjē iniciatīvas. Aktieris jau sen esot sapņojis atveidot šo Krievijas vēsturē labi zināmo personību.

Depardjē savā vēstulē norāda, ka patiešām ir lūdzis iespēju iegūt Krievijas pasi un priecājas, ka tik ātri saņēmis atbildi.

Viņš norāda, ka mīl Krievijas kultūru, vēsturi un krievu rakstniekus, domāšanas veidu. Šajā valstī ir labi veidot kino, strādājot ar tādiem aktieriem kā Vladimirs Maškovs. Mans tēvs savulaik bija komunists un klausījās Maskavas radio. Tas ir arī manas kultūras daļa, "norāda Depardjē. Viņš arī izsaka pārliecību, ka Krievijā ir labi dzīvot.

"Es cienu Jūsu prezidentu Putinu. Es uzskatu, ka šajā valstī ir liela demokrātija,šeit premjerministrs savas valsts pilsoni nenosauks par nožēlojamu cilvēku. Bet Maskava ir pārāk liela megapolise, man labāk patīk dzīvot laukos. Es zinu vairākas skaistas vietas. Es gribu iemācīties krievu valodu,"raksta Depardjē.

Depardjē atsaucas uz savu sarunu ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, kā arī uz decembra sākumā izskanējušajiem Francijas premjerministra Žana Marka Ero pārmetumiem.

Jāatgādina, ka decembra sākumā Žerārs Depardjē paziņoja, ka atsakās no Francijas pases un dodas "nodokļu trimdā" uz Beļģiju. Depardjē iegādājies īpašumu Beļģijā un gatavojās pārcelties uz dzīvi nelielajā Nešinas ciematā, kas atrodas kaimiņvalstī, pavisam tuvu Francijas robežai. Tur jau apmetušies aptuveni 2800 bagātu francūžu, vairoties no sociālistu valdības ieceres aplikt ar 75% nodokli gada ieņēmumus, kas pārsniedz miljonu eiro (702 800 latus).

Premjerministrs Žans Marks Ero kritizēja "nodokļu bēgļus". "Tie, kas apmetas ārzemēs, nebūt nav tie, kuriem būtu jābaidās nonākt trūkumā," viņš sacīja Ero. "Mēs nespēsim cīnīties ar nabadzību, ja tie, kuriem pieder visvairāk, neizrādīs solidaritāti un vismaz zināmu devīgumu. (...) Par laimi, tādu, kuri nevēlas solidarizēties ar pārējiem francūžiem, nav daudz."

Atklātā vēstulē premjeram, kas publicēta izdevumā "Journal du dimanche", Depardjē raksta: "Es nelūdzu, lai manu rīcību pieņem, bet vismaz respektējiet to! Neviens no tiem, kuri pametuši Franciju, nav saņēmis tādu apvainojumu kā es. Kas jūs tāds esat, lai man pārmestu?"

Kā apgalvo aktieris, 45 gadu laikā viņš Francijā samaksājis nodokļos 145 miljonus eiro un nekad nav centies izvairīties no savām saistībām pret valsti. Depardjē, pieder prāvas vīnsaimniecības, trīs restorāni Parīzes centrā un citi īpašumi. Par vienu filmu viņam maksā līdz divu miljonu eiro lielu honorāru.

Savukārt sociālo tīklu lietotāji par Depardjē un viņa jauno pilsonību izsaka visdažādākos viedokļus un jokus.

Tā "Eho Moskvi" galvenajam redaktoram Kirovas apgabala gubernators tviterkontā nosūtījis ziņu: "Tu pie Depardjē esi vistuvāk, nolobē viņam Vjatkas pierakstu, es Tev sēnītes aizsūtīšu."

Kāds BBC ziņu lasītājs : "Labāk, Depardjē nebūtu atteicies no franču pases tik ātri. Krievijas valdība ir slavena ar nosliecēm mānīt miljonārus un dažus pat sēdināt cietumā."

Ksenija Sobčaka : "Putins parakstījis dekrētu par pilsonības piešķiršanu Depardjē, par vienu uzticamu personu valstī kļuvis vairāk."

Savukārt Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs raksta:"Mana sieva (ilgi lasījusi šo jauno ziņu) teica, Nabaga Depardjē."

Opozīcijas aktīviste Marija Baronova ieteikusi Putinam nosūtīt slavenību sarakstu, kuriem vajadzētu piešķirt pilsonību- Pols Makartnijs, princis Harijs, Stīvens Frajs, Hjū Lorijs, Lady Gaga.

Politiskais komentētājs Staņislavs Belkovskis BBC ziņām norādījis, ka Putina dekrēts ir " smagas morālās traumas, ar kuru sirgst Krievijas valdība, sekas. Ar viņiem notiek tas, ko jaunieši sauc par galvas zaudēšanu."

Savukārt nereģistrētās partijas "Cita Krievija" līderis Eduards Ļimonovs izteicis Depardjē aicinājumu piedalīties opozīcijas akcijā,kas 31. janvārī notiks Maskavā, Triumfa laukumā.

"Žerār, nāc ar jauno krievu pasi kabatā uz Triumfa laukumu 31. janvārī. Katra mēneša 31. datumā Krievijas pilsoņi šeit prasa mierīgu sapulču brīvību un Krievijas Federācijas konstitūcijas 31. panta ievērošanu, "raksta Ļimonovs, norādot, ka viņam un Depardjē esot kopīga lieta "atteikšanās no Francijas pilsonības."


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievija, Vladimirs Putins, Žerārs Depardjē

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats