24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Francijas miljardieris prasa Beļģijas pilsonību
Francijas miljardieris prasa Beļģijas pilsonību
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 11. septembris 2012, 9:30
Kamēr sociālistu valdība vēl tikai spriež par bagātnieku nodokļa niansēm, gan labējo, gan kreiso politiķu nosodījumu izpelnījies Francijas bagātākais cilvēks, 41 miljarda dolāru (pēc Forbes datiem) lielu aktīvu īpašnieks Bernārs Arno – pagājušonedēļ kļuva zināms, ka viņš mēģina iegūt Beļģijas pilsonību.


Kaut gan B. Arno paziņojis, ka palikšot Francijas nodokļu rezidents, arī Fransuā Ollands savā televīzijas uzrunā viņu minējis kā negatīvu piemēru, kuram pietrūkstot patriotisma, raksta NRA.LV.

Par 63 gadus vecā luksusa preču ražotājkompānijas LVMH (tai pieder tādi zīmoli kā Louis Vuitton, Givenchy, Hennessy) īpašnieka B. Arno nodomu pieprasīt Beļģijas pilsonību pirmais ziņoja beļģu laikraksts La Libre Belgique. Beļģijas parlamenta naturalizācijas komisijas priekšsēdētājs Žoržs Dalemans apstiprinājis, ka attiecīgs iesniegums no franču biznesmeņa patiešām saņemts, taču uzsvēris, ka tas tiks skatīts rindas kārtībā – pašlaik uz Beļģijas pilsonības piešķiršanu gaida aptuveni 47 000 ārzemnieku. Lai gan B. Arno Beļģijā nav nodzīvojis trīs gadus, kā prasa likums, viņam ir «ciešas saiknes» ar šo valsti – proti, investīcijas Beļģijas uzņēmumos un dzīvoklis Briselē, ar ko pilnīgi pietiek, lai pretendētu uz Beļģijas pilsonību.

Lielākā daļa francūžu ir pārliecināti, ka B. Arno rīcības vienīgais iemesls ir izvairīties no 75% lielā ienākuma nodokļa maksāšanas, kas, sākot ar nākamo gadu, varētu tikt attiecināts uz visiem, kuri gadā pelna vairāk par miljonu eiro. Le Monde atgādina, ka 2011. gadā B. Arno tikai algā vien saņēmis

10,7 miljonus eiro, bet viņa saņemtās dividendes bijušas vairākas reizes lielākas – nav šaubu, ka nodokļa paaugstināšanas gadījumā viņam ir ko zaudēt. AFP vēsta, ka pagājušonedēļ B. Arno bijusi tikšanās ar Francijas premjerministru Žanu Marku Ero, kuras laikā miljardieris atklāti paudis savu nepatiku par valdības plāniem. Interesanti, ka 1981. gadā, tikai pāris mēnešus pēc tam, kad Francijas prezidenta amatā stājās sociālists Fransuā Miterāns, B. Arno izbrauca uz ASV, kur nodzīvoja trīs gadus un atgriezās tikai pēc tam, kad valdība sāka realizēt konservatīvāku politiku.

Pēc lielās vētras, ka izcēlās franču medijos, B. Arno gan centies nomierināt tautiešus, paziņojot, ka turpinās maksāt nodokļus Francijā. «Es esmu un arī palikšu Francijas nodokļu rezidents un tāpat kā visa franču tauta pildīšu savus fiskālos pienākumus,» sarunā ar AFP uzsvēris miljardieris. Viņš norādījis, ka Beļģijas pilsonību pieprasījis «personīgo un biznesa interešu dēļ», turklāt negatavojoties atteikties no Francijas pilsonības. Neoficiāla informācija liecina, ka B. Arno patiešām uzsācis kādu biznesa projektu Beļģijā, kura realizāciju atvieglotu šīs valsts pilsonības saņemšana.

Tomēr jautājums par to, vai turīgākie Francijas pilsoņi (tiek lēsts, ka jaunās nodokļu likumdošanas stāšanās spēkā attieksies uz 4300 ģimenēm) nemēģinās izvairīties no milzīgo nodokļu maksāšanas, joprojām paliek atklāts, raksta Reuters. Jāatgādina, ka jūnijā Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons bez aplinkiem paziņoja, ka Lielbritānija «ir gatava izritināt sarkano paklāju» to bagāto francūžu un Francijas kompāniju priekšā, kas vēlēsies kļūt par britu nodokļu rezidentiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Beļģija, Bernārs Arno, Francija, pilsonības maiņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats