19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas valdības veidošana tiks uzticēta kreiso radikāļu partijai "Syriza"
Grieķijas valdības veidošana tiks uzticēta kreiso radikāļu partijai "Syriza"
Autors: IR.lv / 8. maijs 2012, 9:43
Grieķijas kreiso radikāļu partijai "Syriza", kas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās saņēmusi otru lielāko balsu skaitu, otrdien tiks uzticēts uzdevums izveidot jauno Grieķijas valdību.


Pirmdien Grieķijas prezidents Karols Papulijs uzticēja valdības veidošanu konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" līderim Antonisam Samaram, tomēr jau tās pašas dienas noslēgumā Samars paziņoja, ka centieni panākt nacionālās glābšanas valdības izveidošanu beigušies bez rezultātiem, ziņo LETA/AFP/Reuters.

"Jaunā demokrātija" nespēja pārliecināt par labu darbam kopīgā valdībā partijas, kas iebilst pret valsts vienošanos ar Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par tautsaimniecības glābšanu, raksta IR.LV.

Tas nozīmē, ka tagad valdības veidošanas uzdevums tiks "Syriza", kuras līderis Aleksis Ciprs otrdien uzaicināts pie prezidenta, un viņam tiks dotas trīs dienas laika, lai izveidotu valdību.

Ciprs jau paziņojis, ka centīsies izveidot kreisā spārna koalīciju, lai noraidītu aizdevuma vienošanās "barbariskos" nosacījumus.

"Mēs vēlamies izveidot valdību no kreisajiem spēkiem, lai izbēgtu no aizdevuma nosacījumiem, kas ved mūs bankrotā," pirmdien paziņoja Ciprs.

Jau ziņots, ka līdzšinējā koalīcija - "Jaunā demokrātija" un centriski kreisā Panhelēnisma Sociālistu kustība (PASOK) -jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 149 no 300 deputātu vietām, zaudējot vairākumu. Savukārt taupības pasākumu pretinieku partijām parlamentā ir 151 deputāts, bet arī šo partiju vidū panākt vienošanos būs tikpat kā neiespējami.

Komunisti (KKEP) jau noraidījuši jebkādus sadarbības piedāvājumus un pārējām taupības pasākumu pretinieku partijām nav pietiekami daudz vietu parlamentā, lai tās spētu izveidot kreisā spārna koalīciju bez lielāko partiju atbalsta.

Tas nozīmē, ka arī Cipra izredzes izveidot valdību ir ļoti vājas, ja vien viņam savu atbalstu nepiedāvās "Jaunā demokrātija" vai PASOK.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Grieķija, Syriza, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats