20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Mēģina nogalināt Abhāzijas prezidentu
Mēģina nogalināt Abhāzijas prezidentu
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 23. februāris 2012, 12:07
Vakarrīt netālu no Gudautas pilsētas noticis atentāta mēģinājums pret pašpasludinātās Abhāzijas prezidentu Aleksandru Ankvabu. Viņš pats uzbrukumā nav cietis, taču dzīvību zaudējuši divi prezidenta apsardzes darbinieki.


Krievija notikušo saistījusi ar nezināmu spēku vēlmi destabilizēt situāciju Abhāzijā pirms gaidāmajām vēlēšanām, taču pašā Abhāzijā par ticamāku tiek uzskatīta kriminālā versija – prezidents sācis aktīvu cīņu pret korupciju un valsts līdzekļu izlaupīšanu un iemantojis sev daudz ienaidnieku, raksta NRA.lv.

Uzbrukums noticis no rīta, kad A. Ankvabs no Gudautas devies uz darbu Suhumi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Abhāzijas iekšlietu ministriju. Sākumā eksplodējusi ceļa malā novietota bumba, bet pēc tam prezidenta kortežs, kurā bijušas piecas automašīnas, apšaudīts ar automātiskajiem ieročiem un no granātmetēja. Automašīna, kurā atradies prezidents, sprādzienā nav cietusi un turpinājusi ceļu, bet viņa apsardzes darbinieki uzsākuši apšaudi ar uzbrucējiem. Tās laikā nāvīgi ievainoti divi apsardzes darbinieki, vēl vienam ir viegli ievainojumi. «Man pašam nekas nekaiš, mana mašīna uzreiz atstāja apšaudes zonu,» telefonsarunā ar Interfax sacījis A. Ankvabs.

RIA Novosti ziņo, ka vakar visu dienu Abhāzijas drošības spēki un armijas daļas, kurām palīdzēja Krievijas robežsargi, turpināja uzbrucēju meklēšanu, taču bez rezultātiem. Slēgta Abhāzijas un Krievijas robeža, republikā notiekot intensīvas personu dokumentu pārbaudes. Visu iespējamo palīdzību notikušā izmeklēšanā piedāvājis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš telefoniski sazinājies ar A. Ankvabu. «Abhāzijas varas iestādes ar lielu pateicību pieņēma šo piedāvājumu,» sarunā ar ITAR-TASS sacījis Abhāzijas līdera pārstāvis Kristians Bžanija, piebilstot, ka ļoti augstu vērtē Krievijas prezidenta reakciju.

Krievijas ārlietu ministrija vakar izplatītā paziņojumā jau paspējusi notikušajā apsūdzēt nezināmus spēkus, kas cenšoties destabilizēt situāciju Abhāzijā pirms 10. martā paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Krievu diplomāti likuši saprast, ka atentāta organizētāji jāmeklē Gruzijā, kas nav atteikusies no vēlmes atgūt kontroli pār Abhāziju. Taču pašā republikā šādu versiju uzskata par ļoti maz ticamu. Opozīcijā esošā Abhāzijas Tautas vienotības foruma līderis Rauls Hadžimba intervijā Interfax sacījis, ka atentāta mēģinājums varētu būt saistīts ar prezidenta uzsākto cīņu pret korupciju. «Pēdējā laikā Aleksandrs Ankvabs uzsācis aktīvu cīņu pret šo ļaunumu, un, iespējams, sekojusi šāda reakcija,» viņš sacījis. Līdzīgās domās ir Suhumi Humāno pētījumu institūta pārstāvis Vladimirs Agrba. «Visticamāk, prezidents sācis pievilkt grožus, pieprasījis, lai parādnieki atmaksā kredītus valstij. Pie notikušā vainojami Abhāzijas ienaidnieki, tie, kuri izlaupa valsts īpašumu. Ir traģēdija, ka viņi cenšas likvidēt cilvēku, kurš mēģina ieviest kādu kārtību,» uzsvēris eksperts, norādot, ka uzbrukums nenāk par labu Abhāzijas tēlam pasaulē. RIA Novosti atgādina, ka pret A. Ankvabu, kurš iepriekš ieņēma premjera amatu, notikuši jau vismaz seši atentāta mēģinājumi, viņš vairākkārt ievainots.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Abhāzija, Aleksandrs Ankvabs, prezidents

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats