29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas parlaments atbalsta jaunos taupības pasākumus
Grieķijas parlaments atbalsta jaunos taupības pasākumus
Autors: IR.lv / 13. februāris 2012, 9:41
Grieķijas parlaments svētdienas vakarā atbalstīja starptautisko aizdevēju pieprasītos jaunos taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai Grieķija saņemtu jaunu starptautisko aizdevumu 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) apmērā un paglābtos no nākammēnes draudošā bankrota, ziņo BNS/AFP.


No 278 klātesošajiem deputātiem 199 balsoja par šo likumprojektu, bet 74 balsoja pret.

Divas no trim valdošās koalīcijas partijām - Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) un konservatīvā partija "Jaunā demokrātija" - izslēdza no savām rindām vairāk nekā 40 deputātus, kuri bija balsojuši pret, raksta IR.LV.

Balsojums notika laikā, kad Atēnās pie parlamenta un valsts otrajā lielākajā pilsētā Salonikos apmēram 100 tūkstoši cilvēku protestēja pret šiem taupības pasākumiem un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Protestētāji meta akmeņus un degbumbas, un daži pat lietoja pašdarinātus liesmu metējus, bet policija atbildēja ar asaru gāzi un apdullinošām granātām.

Civilās aizsardzības ministrija konstatēja, ka Atēnās izcēlušies 40 ugunsgrēki, arī veikalu ēkās. Sadursmēs tika ievainoti 17 policisti un vismaz 37 protestētāji. Protestos Atēnās piedalījās aptuveni 80 tūkstoši demonstrantu, bet Salonikos - 20 tūkstoši.

Premjerministrs Luks Papadems neilgi pirms parlamenta balsojuma paziņoja, ka deputāti "uzņemsies atbildību" un izdarīs svarīgāko izvēli "virzīties uz priekšu kopā ar Eiropu un vienoto valūtu" eiro. Viņš arī nosodīja protestētāju vardarbību un sacīja, ka tai nav vietas demokrātiskā valstī.

Svētdien Atēnās notikusī demonstrācija dalībnieku skaita ziņā bija plašākā demonstrācija pret Grieķijas valdības taupības pasākumiem pēdējo mēnešu laikā.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdība sestdienas naktī apstiprināja Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) atbalstītos taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai saņemtu jaunu starptautisko aizdevumu 130 miljardu eiro (91 miljards latu) apmērā un glābtu valsti no nākammēnes draudošā bankrota.

Valdošās koalīcijas trīs partijas ceturtdien vienojās par jauniem taupības pasākumiem, kas paredz minimālās algas apcirpšanu par 22%, pensiju piemaksu samazināšanu par 15%, kā arī 15 tūkstošu ierēdņu atlaišanu.

Piektdien, protestējot pret šiem pasākumiem, valdību atstāja seši ministri un ministru vietnieki no Panhellēnistiskās sociālistiskās kustības (PASOK) un galēji labējās Tautas pareizticīgo manifestācijas partijas (LAOS). Atlikušie valdības locekļi sestdienas naktī vienbalsīgi atbalstīja taupības pasākumus. Bez PASOK un LAOS valdībā ir arī konservatīvā partija "Jaunā demokrātija".

Parlaments svētdien nobalsoja par banku rekapitalizācijas pasākumiem, pilnvaru premjeram Lukam Papademam un finanšu ministram Evangelam Venizelam parakstīt līgumu par eirozonas aizdevumu, kā arī par obligāciju apmaiņu ar privātajiem kreditoriem, kuras nolūks ir samazināt valsts 350 miljardu eiro (245 miljardu latu) parādu par 100 miljardiem eiro (70 miljardi latu). Likumprojektu par taupības pasākumiem valdība iesniegs parlamentam divu nedēļu laikā.

LAOS līderis Georgs Karacaferis piektdien paziņoja, ka LAOS parlamentā nebalsos par taupības pasākumiem. Tomēr to pieņemšanai pietika ar PASOK un "Jaunās demokrātijas" balsīm. LAOS parlamentā ir 16 no 300 deputātiem.

Jauns starptautiskais aizdevums Grieķijai ir nepieciešams, jo 20.martā tai jādzēš obligācijas par vairāk nekā 14 miljardiem eiro (10 miljardi latu). Tomēr ceturtdienas vakarā eirozonas valstu finanšu ministri neakceptēja Grieķijas taupības plānu un paziņoja, ka grieķiem vēl jāizpilda trīs papildu nosacījumi, lai varētu dabūt ārējo aizdevumu savas ekonomikas glābšanai no bankrota.

Ministri pieprasīja, lai Grieķijas parlaments svētdien atbalstītu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Kā vēl vienu nosacījumu aizdevuma apstiprināšanai eirozonas finanšu ministri izvirzīja prasību šāgada budžetā samazināt strukturālos izdevumus par 325 miljoniem eiro (228 miljoniem latu). Turklāt no Grieķijas valdošās koalīcijas partiju līderiem tiks pieprasīts rakstveida solījums, ka taupības pasākumi tiks īstenoti arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Grieķija, Grieķijas parlaments, taupības pasākumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats