16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķi kaunina nodokļu nemaksātājus
Grieķi kaunina nodokļu nemaksātājus
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 26. janvāris 2012, 11:50
Lielāko nodokļu nemaksātāju vārdu publiskošana kļuvusi par Grieķijas valdības spilgtāko, taču diez vai lietderīgāko soli cīņā pret parādniekiem. Sarakstā iekļauti vairāk nekā 4000 cilvēku, kuru kopējais parāds valstij sasniedz 14,9 miljardus eiro, vārdi – tiesa, lielākā daļa šīs summas vairs nav atgūstama.


Iepriekš Eiropas Komisijas pārstāvis Horsts Raienbahs lēsis, ka nemaksātāji ir parādā Grieķijas budžetam aptuveni 60 miljardus eiro, taču pārredzamā nākotnē no šīs naudas iespējams atgūt, maksimāli, 8 miljardus eiro, raksta NRA.lv.

Sarakstā, kuru Grieķijas Finanšu ministrija bija sagatavojusi jau pagājušā gada nogalē, minēti 4152 personu vārdi – viņu kopējais parāds kopā ar soda naudām sasniedz 14,9 miljardus eiro. Salīdzinājumam – pērnā gada budžeta deficīts Grieķijā bija 21,7 miljardi eiro, atgādina RIA Novosti. Diezgan pārliecinošs līderis starp nemaksātājiem ir bijušais uzņēmējs Nikolass Kasimatis, kura parāds kopā ar soda naudām sasniedz 952 miljonus eiro. Tiesa, šo naudu valsts droši var norakstīt zaudējumos, jo par mahinācijām ar pievienotās vērtības nodokļa atgūšanu N. Kasimatis jau 2009. gadā tika notiesāts uz 500 gadiem cietumā un pašlaik atrodas ieslodzījumā.

Pavisam sarakstā minēti 15 cilvēki, kuru nodokļu parāds pārsniedz 100 miljonus eiro. Viņu parāda kopējā summa ir 3,2 miljardi eiro. Vēl 1748 cilvēki valstij ir parādā vairāk nekā miljonu eiro – viņu vidū ir arī tādas slavenības kā dziedātājs un komponists Tolis Vaskopuloss un bijušais basketbolists Mihalis Misunovs. Uz šo skaitļu fona kliedzoša liekas oficiālā statistika – 2010. gadā visā Grieķijā atradušies tikai 52 cilvēki, kuri atzinuši, ka gadā nopelnījuši vairāk nekā 900 000 eiro (un, protams, nomaksājuši nodokļus), un tikai 204 cilvēki ar gada ienākumiem no 500 000 līdz 900 000 eiro. «Tas vēlreiz apliecina, ka izvairīšanās no nodokļu maksāšanas Grieķijā ir endēmiska,» norāda Reuters, piebilstot, ka viena no starptautisko aizdevēju prasībām sarunās ar Grieķiju ir uzlabot situāciju nodokļu iekasēšanas jomā.

Reuters atgādina, ka melno sarakstu Grieķijas Finanšu ministrija bija sagatavojusi jau sen, taču tā publicēšana tika atlikta, līdz parlaments veica nepieciešamos grozījumus privātpersonu datu aizsardzības likumā. Laikraksts Proto Thema norāda, ka sarakstā nav minēti to personu vārdi, kas spējušas ar valsti vienoties par pakāpenisku nodokļu parāda atmaksāšanu. Speciālisti atzīst, ka parādnieku vārdu publicēšana diez vai palīdzēs no viņiem atgūt nesamaksātos nodokļus. «Taču šis solis vismaz kalpos kā brīdinājums godīgiem pilsoņiem neiesaistīties darījumos ar šiem blēžiem,» sarunā ar Reuters uzsvēris Saloniku universitātes ekonomikas profesors Dimitris Mardass. Krievijas laikraksts Novije izvestija atgādina, ka viens no grieķu regulāro protesta akciju un streiku lozungiem ir Jāmaksā bagātajiem, nevis nabagajiem, protestētāji aktīvi iebilduši arī pret valdības plānoto nodokļu amnestiju. Saraksta publicēšana liecina, ka arī no bagātajiem nodokļu nemaksātājiem bieži vien vienkārši nav ko ņemt, – grieķiem vienkārši nāksies pāršķirt šo lappusi un beidzot sākt maksāt nodokļus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Grieķija, Horsts Raienbahs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats