28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Dabasgāzes cena pērn sasniedz rekordzemu līmeni
Dabasgāzes cena pērn sasniedz rekordzemu līmeni
Autors: bizness.lv / 11. janvāris 2021, 11:10
Mājsaimniecībām vidējā svērtā dabasgāzes cena pērn 3. ceturksnī samazinājās līdz 15,17 EUR/MWh, bet juridiskajiem lietotājiem – līdz 12,99 EUR/MWh, sasniedzot rekordzemu cenas līmeni kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas. Kopumā, salīdzinot ar 2019. gada 3. ceturksni, tā samazinājusies par aptuveni 30%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie tirgus dati liecina, ka dabasgāzes cenas kritums pasaules tirgos bija vērojams jau no 2019. gada decembra. Tās lejupslīdi ietekmēja salīdzinoši siltā ziema, kad dabasgāze tiek patērēta mazāk, un ekonomiskās aktivitātes palēnināšanās pasaulē Covid-19 dēļ. Latvijā dabasgāzes patēriņš krātuves iesūknēšanas sezonas laikā no maija līdz oktobrim, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2019. gadā, samazinājās par 25,63%, jo samazinājās dabasgāzes izlietojums elektroenerģijas ražošanā.

Dabasgāzes cena, par kādu Latvijas dabasgāzes tirgotāji iegādājās vairumtrigū, zemāko līmeni – 6,30 EUR/MWh, sasniedza pērn augustā. Tā ir bijusi vēsturiski zemākā cena kopš tirgus atvēršanas 2017. gadā. Tomēr līdz ar apkures sezonas sākumu, 2020. gada septembrī cena pieauga par 38,89%, sasniedzot 8,75 EUR/MWh.

Līdz ar zemajām dabasgāzes cenām pasaules tirgū, vienlīdz strauji pieauga arī pieprasījums pēc uzglabāšanas pakalpojuma Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Iesūknēšanas sezonai noslēdzoties 2020. gada 14. oktobrī krātuves piepildījums bija 100% jeb 2,1 miljards m3. Arī citviet Eiropā krātuves piepildījums bija ļoti augsts, sasniedzot maksimālo piepildījumu.

Plašāk ar dabasgāzes tirgus aktualitātēm aicinām iepazīties SPRK infografikā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats