25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Arī arodbiedrību savienība uzskata, ka ir īstais brīdis samazināt PVN pārtikai
Arī arodbiedrību savienība uzskata, ka ir īstais brīdis samazināt PVN pārtikai
Autors: Apollo.lv / 12. augusts 2014, 16:56
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) uzskata, ka patlaban ir īstais laiks jāsamazināt PVN Latvijā ražotajai pārtikai.


LBAS atgādina, ka savās prasībās tā vienmēr ir uzsvērusi vajadzību mazināt PVN likmi pirmās nepieciešamības precēm, bet, ņemot vērā pašreizējo situāciju ar problēmām ārējos tirgos un uzsverot vajadzību stiprināt Latvijas iekšējo tirgu, LBAS aicina valdību samazināt PVN Latvijā ražotajai pārtikai, raksta Apollo.lv.

«Šāds solis veicinātu Latvijā ražotās pārtikas patēriņu, sevišķi cilvēkiem ar maziem ienākumiem. Turklāt tagad ir laiks, kad daudzi atgriežas no atvaļinājumiem ar visai ierobežotām finansiālajām iespējām. Tādēļ aicinājumi pirkt Latvijas preci, ja turpat blakus plauktā atrodama prece no citas valsts ar zemāku cenu, īsti nav realizējami. Taču, ja līdztekus šiem aicinājumiem sekotu reāls valdības solis – PVN samazināšana, cilvēki noteikti būtu daudz solidārāki ar Latvijas ražotājiem,» skaidro LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča.

LBAS jau ir uzsvēris, ka ir nepieciešama nodokļu sistēmas izlīdzināšana Baltijas valstu starpā. Diemžēl pēckrīzes situācijā Latvijā darbinieki ir nostādīti daudz sliktākā stāvoklī nekā Lietuvā un Igaunijā, jo Latvijā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums (NA) ir 75 eiro, Igaunijā 144 eiro un Lietuvā pie minimālās algas 320 eiro NA būtu 165,2 eiro (Lietuvā NA kļūst zemāks, ja darba alga ir lielāka).

Darbiniekiem Latvijā arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu (VSAOI) likmes ir trīsarpus reizes augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā, kas samazina Latvijas darbinieku neto darba samaksu. Savukārt Latvijā īpaši labvēlīga VSAOI likme ir darba devējiem – 23,59%, kas Lietuvā ir 30,7% un Igaunijā 36,4%.

Arodbiedrības uzskata, ka, ja samazina kopējo likmi, tad to vajadzētu samazināt tieši darbinieku daļā, kas veicinātu iedzīvotāju pirktspēju un, tātad, arī uzņēmumu ienākumus.

Tāpat būtu ļoti nepieciešams pārskatīt valsts un pašvaldības iestāžu iepirkumu procedūras regulējumu, lai priekšroka iepirkumos tiktu dota vietējiem ražotājiem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LBAS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats