20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Vai tiešām iespējams, ka šo cilvēku algas ir tik «smieklīgi mazas»?
Vai tiešām iespējams, ka šo cilvēku algas ir tik «smieklīgi mazas»?
Autors: Apollo.lv / 3. jūlijs 2014, 12:23
Tas, ka algas autoservisos tiek maksātas aploksnēs, liecina oficiālie reģistrētie algu apmēri šajā nozarē strādājošajiem, proti, algas ir smieklīgi mazas, vēstī laikraksts «Latvijas Avīze».


Laikraksts norāda, ka 2014.gada marta vidējā mēneša darba samaksa nozarē bija 324 eiro - vairāk nekā uz pusi mazāka par vidējo darba samaksu valstī, raksta Apollo.lv.

Aizdomīgi mazas ir arī oficiāli uzrādītās nozarē nodarbināto stundas tarifa likmes. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, autoatslēdznieka vidējā stundas tarifa likme ir 2,60 eiro, bet vismazākā stundas tarifa likme nepārsniedz 85 centus.

Tajos uzņēmumos, kur pērn vidējā mēneša darba samaksa pārsniedza valstī vidējo darba samaksu, autoatslēdznieka profesijas vidējā stundas tarifa likme ir 5,60 eiro. Liels ir arī nepilnu darba laiku nodarbināto darbinieku īpatsvars, vairākos uzņēmumos visi pamatprofesijās nodarbinātie oficiāli strādā tikai nepilnu darba laiku.

Aizdomas par patieso ienākumu slēpšanu VID rodas tāpēc, ka pārāk mazas šķiet uzņēmumu maksātās pievienotās vērtības nodokļa summas, savukārt izdevumu daļa tiek mākslīgi palielināta. Pēc automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu gada pārskatiem spriežot, lielākā daļa uzņēmumu darbojas ar zaudējumiem, turklāt vairākus gadus pēc kārtas.

Jau vēstīts, ka VID autoservisiem devis laiku jūlijā un augustā novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt saimnieciskās darbības ieņēmumus, kā arī darbiniekus un viņu aprēķinātās algas pilnā apmērā.

Ja tas netiks izdarīts, VID sola represīvus pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alga, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats