24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Algas pieaugušas, vai varam sākt tērēt uz nebēdu?
Algas pieaugušas, vai varam sākt tērēt uz nebēdu?
Autors: Apollo.lv / 30. maijs 2014, 17:33
Ja gada sākums mazumtirdzniecības apgrozījuma datos izskatījās ļoti bikls un iedzīvotāji drīzāk piesardzīgi tērēja, tad šai tendencei lielu svītru pārvilcis aprīlis, mazumtirdzniecības apgrozījumam sasniedzot 10.5% gada izaugsmi. Šis ir bijis straujākais kāpums pēdējo divu gadu laikā, «Apollo» norāda «Swedbank» ekonomiste Kristilla Skrūzkalne.


Par pamatu šai divciparu izaugsmei, visticamāk, bijis siltais laiks un fakts, ka Lieldienas šogad iekrita aprīlī, nevis kā pērn – martā, līdz ar to mainot bāzi, pret ko tiek rēķināta gada izaugsme, pērnais aprīlis tēriņos bija pavājš, skaidro ekonomiste.

Tikmēr mēneša griezumā, mazumtirdzniecības izaugsme bijusi pat mazliet lēnāka nekā martā, bet joprojām spēcīga – pie 2.5% (sezonāli izlīdzināts). Šogad aprīlī manāmi vairāk tērēts degvielai, cilvēki, šķiet, vairāk braukājuši apkārt, izbaudot brīvdienas un silto laiku. Papildu «eļļu» mazumtirdzniecības tēriņu ugunij piešāvis spējais algu kāpums gada pirmajā ceturksnī - vidējā alga «uz rokas», atrēķinot inflāciju, pieaugusi par 9% gada griezumā. Tāpat, iespējams, cilvēki kompensējuši iepriekšējo mēnešu piesardzību, kamēr ticis pierasts pie cenām eiro, norāda Skrūzkalne.

«Ja paskatāmies, kam iedzīvotāji aprīlī tērējuši salīdzinoši vairāk nekā pērn, izceļas apģērbi, pārtika, kosmētika, arī sporta preces un spēles. Tas, šķiet, ir bijis diezgan «ārišķīgs» kāpums, jo vairāk tērēts dažādiem ārējiem uzlabojumiem. Tikmēr relatīvi dārgākas un ilgākā termiņa kalpojošas preces, kā piemēram, mājsaimniecības elektropreces, mēbeles un audio un video ierīces ir pirktas mazāk nekā pērn. Patērētāju noskaņojuma dati liecina, ka aprīlis bijis ļoti optimistisks mēnesis, arī maija sākumā noskaņojums saglabājies diezgan labs. Vai tik spēcīgu izaugsmi redzēsim arī turpmāk?,» jautā «Swedbank» ekonomiste.

Visticamāk, aprīlis bijis netipiski stiprs tēriņu mēnesis augstākminēto efektu (svētku dienu, siltā laika, iepriekš piesardzīgo tēriņu) ietekmē. Spējais algu kāpums gada sākumā liek domāt, ka iedzīvotāji turpinās tērēt. Visticamāk, gada pieaugums mazumtirdzniecībā turpmākajos mēnešos vairs nepārsniegs divciparu tempu, bet turpinās labu kāpumu (ja vien nenotiks lieli negatīvi pārsteigumi, piemēram, saistībā ar Krievijas-Ukrainas konflikta attīstību), prognozē Skrūzkalne.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: algas, Kristilla Skrūzkalne, Swedbank

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats