28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Vidējā darba samaksa valstī pieaugusi līdz 742 eiro
Vidējā darba samaksa valstī pieaugusi līdz 742 eiro
Autors: Apollo.lv / 30. maijs 2014, 16:46
Šā gada pirmajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī salīdzinājumā ar 2013.gada 1.ceturksni pieauga par 7,7% no 689 līdz 742 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.


Vidēji valstī šajā periodā bruto darba samaksas fonds palielinājās par 9,2%, kamēr algoto darbinieku skaits, pārrēķināts normālā darba laika slodzē, ko pielieto vidējās darba samaksas aprēķinam – tikai par 1,4%, raksta Apollo.lv.  

Privātajā sektorā algas augušas nedaudz straujāk – par 8,7% gadā, savukārt sabiedriskajā – par 6,1%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā pirmajā ceturksnī bija 770 eiro, bet privātajā – 727 eiro. Vispārējās valdības sektorā algas pieauga par 6,5% no 668 līdz 711 eiro.

Vidējā neto darba samaksa šā gada sākumā bija 544 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – pieaugums par 9,5%. Tas skaidrojams ar sociālās apdrošināšanas iemaksu darba ņēmēju likmes samazināšanos no 11,0% līdz 10,5%, kā arī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo summu (neapliekamā minimuma un atvieglojumiem par apgādājamiem) pieaugumu no šā gada 1.janvāra.

CSP atzīmē, ka 1.janvāra mainījās arī valstī noteiktā minimālā alga – no 285 līdz 320 eiro jeb par 12,5%, kas ietekmēja vidējās algas pārmaiņas.

Līdzīgi kā gadu iepriekš arī vidējās algas līmenis visaugstākais bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē, informācijas un komunikācijas pakalpojumos, enerģētikas nozarē un valsts pārvaldē. Savukārt zemākais vidējais atalgojums vērojams izmitināšanas, ēdināšanas un citu pakalpojumu nozarēs, izglītībā, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē un tirdzniecībā.

2014.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu vidējā bruto darba samaksa straujāk augusi finanšu un apdrošināšanas nozarē – par 16,6%, nekustamo īpašumu nozarē – par 10,9% un lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā  – par 10,2%.

Gan finanšu un apdrošināšanas darbību, gan nekustamo īpašumu nozarē samazinājās normālā darba laika slodzē pārrēķināto darbinieku skaits, bet pieauga atalgojuma fonds. Lielākais algoto darbinieku skaita kritums gada laikā bija vērojams arī apstrādes rūpniecībā un transporta un uzglabāšanas nozarē. Lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē vidējās darba samaksas kāpumu ietekmēja tieši atalgojuma fonda palielinājums.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos no Baltijas valstīm visaugstākā mēneša bruto darba samaksa bija Igaunijā – 966 eiro, savukārt Lietuvā viszemākā – 671 eiro. Gan Latvijā, gan Igaunijā algas augušas līdzīgi – attiecīgi par 7,7% un 7,3%, turklāt abās valstīs no šā gada 1.janvāra palielinājās minimālā alga – Latvijā no 285 līdz 320 eiro jeb par 12,5%, Igaunijā – no 320 līdz 355 eiro jeb par 10,9%. Lietuvā gada laikā algas augušas par 3,7%.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CSP, vidējā darba samaksa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats