24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Būs arī citi ieteikumi indeksācijai
Būs arī citi ieteikumi indeksācijai
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 21. marts 2014, 9:32
Saeima nodevusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai izskatīšanai grozījumus pensiju likumā, kas paredz šāgada rudenī veikt pensiju indeksāciju. Likuma grozījumu iesniedzējs ir Ministru kabinets, taču, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, deputāti noteikti iesniegs arī savus priekšlikumus un redzējumu, kā pensijas indeksēt.


Likumprojekts paredz, ka valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī (noapaļotu līdz veseliem eiro), pārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem, ievērojot noteikumus: ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss ir mazāks par skaitli 1, valsts pensijas nepārskata, bet, ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti ir lielāki par 15 procentiem, iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēro 15 procentus. Politiski represētajām personām valsts pensijas neatkarīgi no to apmēra pārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un iemaksu algas indeksu. Šogad pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 285 eiro, pārskatīs 1. oktobrī. Labklājības ministrija norāda: kaut arī situācija sociālajā budžetā uzlabojas, tam ir jānodrošina ne tikai pensiju, bet arī citas izmaksas, tāpēc risinājums ir izvēlēts tāds, kas samēro gan budžeta iespējas, gan nodrošina personām ar maziem ienākumiem visas pensijas indeksāciju, savukārt personām ar salīdzinoši lieliem ienākumiem – pensijas daļas indeksāciju, raksta NRA.lv.

Saeimas plenārsēdē vienīgi deputāts Andrejs Klementjevs (Saskaņas centrs) debatēja, norādot, ka «mums ir iespēja reāli uzlabot šo likumu», paredzot reālu dzīves dārdzības pieauguma kompensāciju pensionāriem. «Piens un piena produkti par 7 procentiem dārgāki, dārzeņi, kartupeļi – 10 procenti. Par sieru – 5 procenti. Pārtikas produkti, kurus pērk pensionāri, kļūst dārgāki un dārgāki, bet ministrija mums piedāvā labākajā gadījumā tikai 7 eiro pielikt pie pensijām,» teica deputāts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pensija, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats