28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » VID atgādina, ka jādeklarē ar fiziskām personām skaidrā naudā veiktie darījumi
VID atgādina, ka jādeklarē ar fiziskām personām skaidrā naudā veiktie darījumi
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 27. janvāris 2014, 12:54
Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka visiem uzņēmumiem un fiziskajām personām - saimnieciskās darbības veicējiem - līdz 2014.gada 3.februārim jādeklarē VID tie darījumi, kas 2013.gadā veikti ar fiziskām personām vairāk nekā 2000 latu apmērā skaidrā naudā, portālu «Bizness.lv» informēja VID.


Tas nozīmē, ka visiem uzņēmumiem un fiziskajām personām - saimnieciskās darbības veicējiem - ne vēlāk kā līdz 2014.gada 3.februārim ( 1.februāris ir sestdiena) jādeklarē VID visus 2013.gadā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedza 2000 latu.

Deklarācija ir jāiesniedz, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, un tajā jānorāda fiziskās personas vārds un uzvārds, personas kods, rezidences valsts, darījuma veids, summa, un valūta kādā veikti darījumi. Minētā veidlapa ir pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā «Veidlapas un iesniegumi», izvēloties tematu «Nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi».

Tā kā deklarācija būs jāsniedz arī par 2014.gadā skaidrā naudā veiktajiem darījumiem, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniegs 3000 eiro, atgādinām, ka preču pārdevējam un pakalpojumu sniedzējam arī šogad jāturpina identificēt un ierakstīt uzņēmuma speciāli šim nolūkam izveidotajā reģistrā ikviens darījuma partneris – fiziska persona, ja tā norēķinās par pirkumu skaidrā naudā vienā operācijā virs 3000 eiro.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja fiziska persona par pirkumu vai pakalpojumu norēķinās skaidrā naudā virs 3000 eiro, preču pārdevējam un pakalpojumu sniedzējam ir pienākums identificēt fizisko personu pēc personu apliecinoša dokumenta – pases vai personas apliecības. VID vērš uzmanību, ka fiziskai personai, veicot norēķinu par darījumu skaidrā naudā virs 3000 eiro, pase vai personas apliecība ir jāuzrāda, taču preces pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs to nedrīkst kopēt, jo tādējādi tiktu pārkāpts nosacījums par datu ieguves minimālo apmēru un apjomu.

Atbildība par skaidrā naudā veikto darījumu ar fiziskajām personām nedeklarēšanu ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.7 pantā par skaidrās naudas lietošanas ierobežojumu neievērošanu Par skaidrā naudā veikto darījumu ar fiziskām personām, kurām nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, nedeklarēšanu, uzliek naudas sodu trīs procentu apmērā no nedeklarētās summas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: deklarācija, eiro, skaidrā nauda, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats