16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Makroekonomika » Banku nepietiekošas tirgotāju prasību uzklausīšanas rezultātā dažās vietās var aptrūkt eiro monētu
Banku nepietiekošas tirgotāju prasību uzklausīšanas rezultātā dažās vietās var aptrūkt eiro monētu
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 3. janvāris 2014, 15:16
Eiro ieviešanai vakar pievienojušies arī mazie veikali, kas tradicionāli 1.janvārī nestrādā. Vērojama pakāpeniska eiro iekļaušanās apritē – jau aptuveni 10 procentu pircēju maksājumos izmanto eiro. Atsevišķi pārpratumi vērojami tad, kad klienti vēlas norēķināties par mazas vērtības pirkumu ar proporcionāli lieliem banknošu nomināliem. Atsevišķi klienti pieprasa pilnībā izdot eiro un pat piesaista kontrolējošās iestādes savu prasību realizācijai. Aicinām pircējus būt saprotošiem un uzņēmējus informējam, ka šais gadījumos nav piemērojami naudas sodi, kā piemēram, tiek biedēts ar 10000 latu sodu.


Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) saņēmusi no tirgotājiem reģionos viedokļus, ka, iespējams, ir nepietiekoša eiro monētu „iepludināšana” apritē. Pirmkārt, daudzviet iedzīvotājiem vairs nav iespējams iegādāties eiro sākuma komplektus. Otrkārt, uzņēmējiem par eiro monētu saņemšanu banku nodaļās komerciestādes ir noteikušas komisijas maksu. Jāatgādina, ka eiro ieviešanas plānā bija paredzēts - katra nozare sedz izmaksas atbilstoši savai kompetencei. Bankas vēlas nopelnīt iepludinot eiro Latvijas tautsaimniecībā, bet tirgotāji taču neņem komisijas maksu par izsniegtām eiro monētām pircējiem. Mazie tirgotāji ar dienā ietirgoto dodas uz banku, lai saņemtu sīknaudu un varētu turpināt apkalpot pircējus, bet tas rada papildus izdevumus. Par to LTA saņem satrauktus tirgotāju zvanus. Tātad ir pretruna ar eiro ieviešanas plānā paredzēto, un bankām nevajadzētu noteikt komisijas maksu par eiro monētu „iepludināšanu” apritē. Tā būtu patiesa līdzatbildība eiro ieviešanas procesā.

Šobrīd  viss ir „novelts” uz tirgotājiem un patērētājiem. To var tulkot kā banku spiedienu uz preču un pakalpojumu cenu celšanu, ja bankām ir nevēlēšanās nosegt eiro ieviešanas izmaksas savā sektorā. Jau iepriekš bankas saņēma uz mēnesi „iesaldēto” tirgotāju naudu, kas bija nosacījums priekšpiegādēm. Kopā gan lielajiem, gan vidējiem un mazajiem tirgotājiem tas varēja būt ap ceturtdaļmiljardu iesaldētu līdzekļu. Par šo laiku depozīta procentus neviens neizmaksāja. Tiem, kas nevarēja „iesaldēt” savus līdzekļus, tagad jāskrien kā vāveru ritenī – dienā ietirgoto jānes uz banku un jāizstāv rindas, lai nākamajā dienā atkal varētu strādāt izdodot eiro. Smagākās tirdzniecībā ir tieši šīs pirmās dienas

Patiecamies bankām par perfekti veikto pāreju uz eiro un minimālo pārtraukumu pircējiem sniedzot iespēju norēķināties ar banku kartēm. Tehniskais pārtraukums karšu apkalpošanā bija īss un neietekmēja klientu norēķinos par pakalpojumiem ēstuvēs un viesnīcās. Vienlaikus vēlētos garākus banku nodaļu darba laikus (ko LTA piedāvāja jau eiro ieviešanas kampaņas plānošanas laikā), lai tirgotājiem būtu mazākas rindas naudas nodošanai, maiņas naudas saņemšanai.

Šobrīd par visdraudzīgāko banku tirgotājiem eiro ieviešanas laikā gan attiecībā par priekšpiegādi, gan naudas maiņu tirgotāji ir atzinuši nacionālo banku „Citadele”. No ārvalstu bankām labākā attieksme raksturīga SEB bankai.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bankas, eiro, Latvijas Tirgotāju asociācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats