18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Makroekonomika » Saeima aizvada Edmundu Sprūdžu ar pliķi
Saeima aizvada Edmundu Sprūdžu ar pliķi
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 7. novembris 2013, 16:08
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs vakar nesaņēma nevienu deputāta balsi par labu viņa izdomātajam pastkastīšu nodoklim.


Balsojums pret E. Sprūdža piedāvāto nodokli pelna divkāršu ievērību. Pirmkārt, Saeimas deputātu vairākums vispār nobalsoja pret jaunu nodokli, kas palielina valsts ieņēmumus, tātad arī deputātu labklājību. Otrkārt, ministram bija izdevies saliedēt pret sevi 76 deputātus gan no valdošās koalīcijas, gan opozīcijas. Tas neatbilst Saeimā pieņemtajiem spēles noteikumiem, proti, ka vieniem jābalso par vai pret tikai tāpēc, ka otri balso, attiecīgi, pret vai par.

Par pastkastīšu nodokli NRA.lv 21. oktobrī atzīmēja, ka tas ir «galēji politizēts. Varbūt varas partijas atbrīvos sevi no nodokļa, kas būtu jāmaksā Saeimas un Eiropas Parlamenta pārvēlēšanas gadā, bet varbūt rīkosies tieši otrādi – nodokļa likmi palielinās un noteikti attiecinās uz politisko reklāmu, lai neļautu izpausties ārpus varas palikušiem un tāpēc trūcīgākiem konkurentiem». Kā jau tika stāstīts, nodokli bija plānots uzlikt par pastkastīšu piepildīšanu ar varbūt neadresētiem, varbūt nepasūtītiem vai varbūt reklāmas izdevumiem. Izrādījās, ka jebkuru no šiem vārdiem var iegrozīt tā, lai tas noved pie muļķīgām konsekvencēm, tāpēc no šāda vārda labāk atteikties: piemēram, ka nodoklis jāmaksā par aicinājumu uz tiesu vai policiju, jo to nu gan neviens nav pasūtījis; vai – ka nodoklis nav jāmaksā par reklāmas sūtījumu, kas adresēts «jautrajiem jūrmalniekiem», «mīļajiem madoniešiem» utt.

Brīdinājumi par jaunu nodokļu ieviešanas un/vai to likmju celšanas ļaunajām sekām vakar nebūt neapstādināja Saeimas deputātus vairākos desmitos citu gadījumu, bet no pastkastīšu nodokļa gan politiķi atteicās. Tādējādi realizējās pirmais no pieļautajiem scenārijiem, kuru E. Sprūdžs apstiprināja no Saeimas tribīnes. Viņš teica, ka Saeimas deputātiem ir «jāizdara izvēle starp pašu politiskās reklāmas izplatīšanu un vides aizsardzību».

Izvēle tika izdarīta jau dienu iepriekš Saeimas Budžeta komisijas sēdē, par ko E. Sprūdžs cirta vārdisku pliķi deputātiem. Viņa rakstiski izplatītais paziņojums izskatās pēc izgriezuma no privātās jeb patiesās vai vakara un nakts dzīves ziņu izlaiduma: «Deputāti ieslīga diskusijās par to – ir vai nav labi, ka, atverot datoru, uz ekrāna parādās pikantas bildes, bet citi deputāti iegrima pārdomās, kā viņi varēs izplatīt savus priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus. Deputātiem raizes sagādāja arī tādu izdevumu kā Princese un Žirafe iespējama aplikšana ar dabas resursu nodokli.» Šādu rīcību piedot nevarēja un negribēja arī deputāti no Reformu partijas. Saeimas atbildes pliķis E. Sprūdžam izdevās skaļš.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, nodoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats