19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Partiju kvotas jeb deputātu savādās budžeta dāvanas
Partiju kvotas jeb deputātu savādās budžeta dāvanas
Autors: Apollo.lv / 28. oktobris 2013, 10:22
Šogad Saeimas deputātu priekšlikumi nākamā gada valsts budžeta naudas sadalei sasniedz teju 300 miljonu eiro vērtību, aprēķinājis Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».


Tā dēvētās, «partiju kvotas» kļuvušas par nemainīgu vērtību. Tā ir noteikta naudas summa, ko deputāti no valsts budžeta var sadalīt pēc saviem ieskatiem. Finansējuma saņēmēji priecīgi, ka atbalstīts tieši viņu projekts. Savukārt politiķiem ir cerības, ka par viņiem atcerēsies vēlēšanu dienā, raksta Apollo.lv.

Pērn skaitliski mazākā Saeimā pie partijām nepiederošo deputātu grupa, tā dēvētais, «Olšteina sešinieks» iepriecināja valmieriešus ar lielāko kādam projektam atvēlēto naudas summu, 367 tūkstošus latu novirzot Vidzemes olimpiskā centra vieglatlētikas manēžas un peldbaseina tehniskā projekta izstrādei. Tas būs gatavs nākamā gada februārī. Pašsaprotami, nu jau daudz vairāk naudas būs nepieciešams būvniecībai. Bez turpmāka politiskā atbalsta neiztikt. Valmieras domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Baiks («Valmierai un Vidzemei») stāsta, ka «katra pašvaldība cīnās par kaut kādu iespēju. Mēs tieši tāpat nevaram vienkārši sēdēt un gaidīt, ka mums kaut ko iedos, atnesīs. Mēs katrs izmantojam visas iespējas, lai kaut ko panāktu, lai šeit reģionā kaut kas notiktu.»

Te būtiski ir atcerēties - puse no «Olšteina sešinieka» 11.Saeimā iekļuva pēc veiksmīga starta «Reformu partijas» rindās. Elīnu Siliņu, Gunāru Rusiņu un Jāni Upenieku ievēlēja tieši no Vidzemes apgabala. Saeimas deputāts Klāvs Olšteins apstiprina ciešo draudzību ar Valmieras domniekiem: «Mums ir ļoti labas attiecības ar Valmieras pilsētas domi.» Šogad «Olšteina sešinieks» Vidzemes olimpiskā centra attīstībai pieprasījis jau krietni lielākus naudas līdzekļus. Vieglatlētikas manēžas celtniecībai un peldbaseina būvniecībai kopumā lūdz atvēlēt četrus miljonus eiro.

Taču četri miljoni ir pārāk daudz, lai ietilptu, tā dēvētajās, «partiju kvotās». Nedēļas vidū LTV raidījums «Panorāma» norādīja uz konkrētām summām. Olšteiniešu «dāvanām» atvēlēti 150 tūkstoši eiro, pārējām koalīcijas partijām ap 300 tūkstošiem, bet opozīcijā esošajiem zaļzemniekiem – 100 tūkstoši eiro. Tādēļ olšteinieši cer, ka šogad atbalstīs vismaz priekšlikumu par 60 790 eiro novirzīšanu onkoloģijas nodaļas remontam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

«De facto» aprēķinājis, ka «Reformu partijas» iesniegto priekšlikumu vērtība pārsniedz pusmiljonu eiro. Pērn reformisti daļu naudas tērēja pētījumiem, tostarp par darbaspēka nodokļa samazināšanas iespējām (30 000 latu) un Pasaules Bankas pētījumam par ostu konkurētspējas un pārvaldības uzlabošanu (88 000 latu). Savukārt šogad lūdz atbalstīt dažādu muzeju un biedrību darbību, kā arī baznīcas restaurāciju. Cita starpā aicina 19 tūkstošus eiro «uzdāvināt» Ozolnieku vidusskolai, lai tā nopērk 55 planšetdatorus un trīs dokumentu kameras.

Tikpat savāds šķiet nacionāļu piedāvājums par 27 035 eiro dotēt mācību priekšmeta «Dzīvesziņa» programmas izstrādi. Kopējā viņu priekšlikumu summa šogad sasniedz teju trīs miljonus eiro. Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis saprotot, ka «tāda «partiju kvota» sabiedrībai neliekas tas labākais veids, bet šinī gadījumā tas ļauj pēdējā brīdī tomēr atrisināt dažus jautājumus, kas citādi lielajā budžeta bildē ir paskrējuši garām».

Tā pērn citādi atbalstu nebūtu saņēmusi ne Nacionālo partizānu (10 000 latu), ne karavīru (5 000 latu) apvienības, dziesminieku saiets (3 000 latu), kā arī pirmsskola «Kurzemīte» paliktu bez muzikālās zāles renovācijas (5 000 latu).

Turklāt kinofilma «Dvēseļu putenis», kas no nacionāļiem pērn saņēma 25 tūkstošus latu, šogad jau bauda plašāku politiķu atbalstu. Tajā pašā laikā šāds lēmums izraisīja neizpratni kino nozares speciālistu vidū, kuri neslēpa sašutumu par atsevišķu filmu lobismu. 50 000 latu no valsts budžeta līdzekļiem NA atvēlēja dabas parka «Ogres zilie kalni» tūrisma infrastruktūras attīstībai. Par šo naudu šobrīd top koka skatu tornis. Šis ir viens no projektiem, kas parāda to, ka iesaistītās puses visbiežāk izvairās runāt, kādā veidā «dāvanas» tiek izcīnītas. Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūras direktore Ieva Tumana saka, ka «nezinu, kā šī sarunas notika. Man no pašvaldības bija ziņa, ka šāds finansējums mums ir piešķirts. Mēs to drīkstam izmantot infrastruktūrai.»

Lai arī opozīcijas partijām iedala vismazāko naudas summu, taču tieši tās ar priekšlikumiem ir visdāsnākās. Zaļo un zemnieku savienība gatava atbalstīt projektus kopsummā par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, bet «Saskaņas centrs» par vairāk nekā 18 miljoniem. Jāpiemin, ka šajās summās nav iekļauti grozījumi dažādos ar nodokļiem saistītos likumos, citādi kopējā vērtība būtu vēl lielāka un budžeta prioritātes būtiski mainītos. Taču, ja vēl zaļzemniekiem ir cerības, ka viņi «dāvanās» varēs izlietot 100 tūkstošus eiro, saskaņiešiem būs jāpaliek bešā.

Interesantā situācijā ir premjera pārstāvētā ,,Vienotība». Arī viņiem pienākas «partiju kvota». Taču pērn no daļas naudas atteicās par labu olšteiniešiem, kas finansējumu deva Vidzemes olimpiskajam centram. Tādā veidā rūpējoties par koalīcijas stabilitāti un novēršot iespēju, ka olšteinieši apvainojas un balsojumā par valsts budžetu nepiedalās. Tikmēr šogad «Vienotība» iesniegusi septiņu miljonu eiro vērtus priekšlikumus. Gribot «apdāvināt» gan sporta nozari, gan mainīt jumtus, gan grāmatu tulkot.

Ministru prezidents Valdis Dombrovkis (V), runājot par «partiju kvotām» nenoliedz, ka «deputāti to izmanto, lai kaut kādā veidā politiski pozicionētos. Tas nav nekāds noslēpums, bet mēs kā valdība nevaram aizliegt deputātiem iesniegt priekšlikumus.»  

Taču tajā pašā laikā neatklāj, kādā veidā tiek noteikti «partiju kvotu» apmēri. Protams, virknei projektu atbalsts ir nepieciešams. Taču šādas «partiju kvotas» ar šķietamām deputātu dāvanām zināmā mērā izkropļo profesionālu budžeta veidošanas procesu. Turklāt, kāpēc projektu realizētājiem pamatot tā nepieciešamību oficiālā viedā, ja vieglāk ir sarunāt ar kādu no deputātiem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: de facto, partiju kvotas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats