28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvijas ārējā tirdzniecībā preču eksports pieaug straujāk nekā imports
Latvijas ārējā tirdzniecībā preču eksports pieaug straujāk nekā imports
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 15. augusts 2013, 13:15
Šogad pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu preču eksporta apjoms faktiskajās cenās palielinājās par 233,9 milj. latu jeb par 7,5%, kamēr importa apjoms – tikai par 4,1 milj. latu jeb par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.


Tas ietekmējis arī ārējās tirdzniecības bilanci - eksporta īpatsvars kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sasniedzis 44,7%. Salīdzinoši gadu iepriekš pirmajos sešos mēnešos tas bija 43,0 %.

Izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi, šogad janvārī - jūnijā salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu eksporta apjoms salīdzināmajās cenās palielinājās par 3,8%, bet importa apjoms samazinājās par 1,6%.

2013. gada janvārī - jūnijā vislielāko preču apjomu – divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda apstrādes rūpniecības uzņēmumi. Šo uzņēmumu eksporta pieaugums salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu bija 14,6 milj. latu jeb 1,1%.

Savukārt importā vairāk nekā pusi no visām precēm ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, šo uzņēmumu ievesto preču apjoms palielinājās par 34,7 milj. latu jeb 1,5%.

Atbilstoši preču gala patēriņam sagrupētie ārējās tirdzniecības statistikas dati rāda, ka pirmajos sešos gada mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu ir strauji palielinājušās tādas svarīgas nacionālo kontu sastāvdaļas kā kapitālpreces eksports – par 37,1%, bet imports samazinājies par 13,3%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 11,1%, bet importā – 12,0%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ārēja tirdzniecība, Centrālā statistikas pārvalde, eksports, imports

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats