28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Apstrādes rūpniecība jūnijā uzrāda kāpumu
FM: Apstrādes rūpniecība jūnijā uzrāda kāpumu
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 5. augusts 2013, 16:49
Neskatoties uz Latvijas lielākā metālu ražošanas uzņēmuma problēmām un metālu ražošanas nozares kritumu gandrīz par trim ceturtdaļām, apstrādes rūpniecība pēc trīs mēnešu pārtraukuma jūnijā atkal uzrādījusi pozitīvu gada pieaugumu, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinoties par 0,8%.



„Optimismu nozarē var palielināt situācijas pakāpeniska uzlabošanās lielākajos Latvijas eksporta tirgos, tostarp eirozonā, kur uzņēmēju un patērētāju noskaņojums turpina uzlaboties jau trešo mēnesi pēc kārtas. Jāuzsver arī, ka jūlijā Eiropas Komisijas veidotais ekonomikas sentimenta indekss Eiropas Savienības valstīm sasniedzis augstāko rādītāju gandrīz divu gadu laikā. Turpina uzlaboties arī ES rūpnieku noskaņojums, un pakāpeniska rūpniecībā strādājošo uzņēmēju konfidences paaugstināšanās pēdējos mēnešos vērojama arī Latvijā, kur tā sasniegusi augstāko līmeni, kopš šā gada februāra,” vērtē finanšu ministrs Andris Vilks.

Apstrādes rūpniecības pieaugumu jūnijā, līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, nodrošinājis pieaugums pārtikas produktu ražošanā, kur salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju fiksēts 4,9% kāpums. Pozitīvi gada izaugsmes tempi atkal ir atgriezušies lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koka un koka izstrādājumu ražošanā–, salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju palielinoties par 1,2%. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, kopējos apstrādes rūpniecības rādītājus būtiski uzlabojušas arī kādas no salīdzinoši mazajām nozarēm. Šoreiz tā ir citu transporta līdzekļu ražošana, kur jauna kuģa būves pabeigšana nodrošinājusi gandrīz trīskārtēju ražošanas apjomu pieaugumu salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju.

Kopumā jūnijā pozitīva izaugsme bijusi jau divās no trim lielākajām Latvijas apstrādes rūpniecības nozarēm, un, pateicoties pēdējo divu mēnešu labākajiem rādītājiem, apstrādes rūpniecības dati otrajā ceturksnī kopā bijuši pat labāki nekā pirmajā ceturksnī, neskatoties uz ievērojamo kritumu metālu ražošanas nozarē.

Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, ir samazinājusies par 0,4%, bet šo kritumu izraisījusi tikai svārstīgā un no laika apstākļiem atkarīgā elektroenerģijas un gāzes apgādes nozare, kur ražošanas apjomi jūnijā bijuši par 7,1% mazāki nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada. Savukārt apstrādes rūpniecībā, kā jau minēts, reģistrēts 0,8% pieaugums, bet ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde augusi par 14,2%. 

Pēdējo mēnešu dati ir iezīmējuši salīdzinoši pozitīvāku skatu uz Latvijas rūpniecības tuvākajām perspektīvām, parādot, ka nozares struktūra ir pietiekami spēcīga un diversificēta, lai spētu kompensēt katastrofālu kritumu vienā no lielākajām apstrādes rūpniecības nozarēm, ko izraisījušas „Liepājas Metalurga” finanšu problēmas. Tajā pašā laikā Latvijas rūpniecības perspektīvas šim gadam kopumā joprojām jāvērtē ļoti piesardzīgi, ņemot vērā gan metālu ražošanas apjomu samazinājumu, gan to, ka citos mēnešos vairs nebūs vērojams tik straujš kāpums citu transporta līdzekļu ražošanā, gan joprojām lēno situācijas uzlabošanos ārējos tirgos, un apstrādes rūpniecības pieaugums 2013. gadā varētu būt tuvu nullei, neizslēdzot arī negatīvu rādītāju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, apstrādes rūpniecība, Finanšu ministrija, Liepājas metalurgs, rūpniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats