20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Gada inflācija atgriežas, vienīgais dzinulis turpina būt pārtika
Gada inflācija atgriežas, vienīgais dzinulis turpina būt pārtika
Autors: NRA.lv / 8. jūlijs 2013, 17:00
Kristilla Skrūzkalne, "Swedbank" ekonomiste norāda - jūnijā ir atsākusies gada inflācija pēc divu mēnešu deflācijas. Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, patēriņa cenas pieauga par 0.2% un mēneša griezumā arī par 0.2%.



Patēriņa cenu dinamiku jūnijā un arī šogad kopumā nosaka divas lielas preču grupas. No vienas puses, uz leju gada inflāciju joprojām velk lētāka degviela (jūnijā tā bija par 2.4% lētāka nekā pērn). No otras puses, mēreni augošās pārtikas cenas bīda inflāciju uz augšu. Pārējās preču un pakalpojumu grupas gada inflāciju šogad ietekmēja vien nedaudz, tādējādi pārtikas cenas ir praktiski vienīgais inflācijas dzinulis. Tiesa, pārtikas cenas gada laikā auga vien mēreni un jūnijā tās bija par 2.6% lielākas nekā pērnā gada jūnijā.

Pasaules pārtikas cenu dinamika pēdējā laikā ir bijusi salīdzinoši stabila, tādējādi tuvāko mēnešu laikā nav gaidāmas krasas pārtikas cenu izmaiņas. Tikmēr lielāku neskaidrību rada pasaules naftas cenas. Pēdējo mēnešu laikā tās bija uzvedušās diezgan stabili, tomēr kopš jūlija sākuma naftas cena ir strauji pieaugusi (Brent naftas cena pieauga no USD 102 jūnija beigās līdz 107, arī eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru ir pavājinājies) dēļ bažām par iespējamo naftas piedāvājuma kritumu, kas saistīts ar situācijas saspīlējumu Tuvajos Austrumos. Tomēr tās, visticamāk, ir īstermiņa svārstības, un nav fundamentāla pamata naftas cenām krasi kāpt.

Ņemot vērā atlikto gāzes tirgus liberalizāciju, šogad patēriņa cenu pieaugums būs mazāks par mūsu aprīļa prognozi 1.1% apmērā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: deflācija, gada inflācija, inflācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats