19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Monitorings: Cenu pieaugums ir novērots aptuveni 6% gadījumu
Monitorings: Cenu pieaugums ir novērots aptuveni 6% gadījumu
Autors: Apollo.lv / 12. jūnijs 2013, 17:49
Lielākajai daļai apsekoto preču un pakalpojumu cena maijā, salīdzinot ar aprīli, palikusi nemainīga - 85% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu samazinājums ir novērots aptuveni 8% gadījumu, savukārt cenu pieaugums ir novērots aptuveni 6% gadījumu, liecina jaunākie cenu monitoringa rezultāti.



Kā norāda Ekonomikas ministrijā, cenu izmaiņas lielākoties izskaidrojamas ar sezonas pārmaiņām un energoresursu cenu dinamiku pasaulē.

Pārtikas produktu grupā visbiežāk cenu svārstības ir novērotas atsevišķiem labības produktiem, svaigām zivīm un zivju izstrādājumiem, piena produktiem, kā arī kafijai un atspirdzinošajiem dzērieniem.

Atsevišķi izdalāma ir augļu un dārzeņu grupa, kur sezonalitātes ietekmē cenu izmaiņas ir konstatētas visiem grupā iekļautajiem produktiem, izņemot banānus. Cenu samazinājums ir novērots āboliem un vīnogām, kā arī Latvijas gurķiem, Nīderlandes tomātiem un sarkanajiem pipariem. Cenu pieaugums ir konstatēts svaigiem kāpostiem un kartupeļiem.


Pēdējos mēnešos vērojamais pasaules naftas cenu samazinājums atspoguļojas arī Latvijas degvielas cenās. Maijā degvielas cenas samazinājās par 2,6 % un kopš pagājušā gada decembra degvielas cenas ir samazinājušās jau par 3,7 %. Pašlaik pasaules naftas cenu lejupslīde ir nedaudz piebremzējusies, kas nozīmē, ka tuvākajos mēnešos arī Latvijā degvielas cenas samazinājums vairs nebūs tik būtisks kā iepriekš.

Cenu samazinājums ir novērots arī siltumenerģijas pakalpojumu grupā, taču elektroenerģijas un gāzes cenas ir palikušas nemainīgas.

Cenu dinamika ēdināšanas pakalpojumu sektorā neatspoguļo vienotu tendenci - atsevišķos gadījumos ir pieaugusi, piemēram, zupas «Soļanka» cena, savukārt svaigi spiestas apelsīnu sulas cena ir samazinājusies. Cenas abos virzienos ir svārstījušās arī viesnīcu pakalpojumiem un skaistumkopšanas pakalpojumiem - viesnīcu gadījumā vairākumā gadījumu cenas ir pieaugušas, savukārt skaistumkopšanas pakalpojumiem tās ir samazinājušās.

Kā zināms, patēriņa cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā euro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem. No  janvāra līdz septembrim cenu monitorings tiks veikts reizi mēnesī, bet no 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī.

Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā. Patēriņa cenu monitoringa veikšanas galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas un tās laikā dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cenas, cenu monitorings, monitorings, pārtika

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats