28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Patēriņa cenas gada laikā samazinājušās par 0,1%
Patēriņa cenas gada laikā samazinājušās par 0,1%
Autors: Apollo.lv / 10. jūnijs 2013, 15:52
Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada maijā, salīdzinot ar 2012. gada maiju, samazinājās par 0,1%. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,1%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 12 mēnešiem gadu iepriekš, ir palielinājies par 1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, bija cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam pārtikai.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+15,2%), svaigai gaļai (+4,2%), cepumiem un konditorejas izstrādājumiem (+3,7%), augļiem (+2,6%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai ( 5,9%), olām ( 9,9%), maizei ( 3,2%), pienam un piena produktiem ( 1,4%).

Transporta grupā gada laikā cenas samazinājās degvielai par 6,2%, automašīnām – par 4,7%.

Telekomunikāciju pakalpojumi kļuva par 6,8% lētāki. Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem, apģērbiem. Lētākas kļuva audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Maijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis nemainījās, bet pakalpojumiem pieauga par 0,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem.

Sezonālu faktoru ietekmē dārzeņu un kartupeļu cenas pieauga vidēji par 7,2%. Sadārdzinājās arī augļi (+3,5%), sulas un atspirdzinošie dzērieni (+2,9%), savukārt lētāka kļuva maize (-5,9%), piens un piena produkti (-1,6%), tēja un kafija (-3,5%). Pieauga alkoholisko dzērienu cenas (+0,9%), īpaši stiprajiem dzērieniem un alum.

Transporta grupā cenas samazinājās degvielai par 2,6%, aviobiļetēm – par 1,5%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami apģērbiem, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās personīgās aprūpes precēm.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pakalpojumi, patēriņa cenas, preces

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats