19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pievienošanos eirozonai vairs nevar apturēt
Pievienošanos eirozonai vairs nevar apturēt
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 17. maijs 2013, 10:33
Lai gan vilciens, ko sauc eiro no 2014. gada, vairs neesot apturams, tomēr savāktie 10 tūkstoši parakstu par lata saglabāšanu neesot zaudējuši jēgu, jo neļaus politiķiem ignorēt tautas skepsi un vēlmi pašai izlemt sev būtiskus jautājumus.



To intervijā portālam nra.lv apliecināja Saeimas deputāts Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība), kura pārstāvētā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas nākamnedēļ sāks analizēt no iedzīvotājiem saņemto ierosmi par eiro ieviešanas atlikšanu.

Kā zināms, īsā laikā šis ir jau trešais jautājums, par kuru Latvijas iedzīvotāji savākuši vismaz 10 tūkstošus parakstu, lai vērstos parlamentā. Saeimai ir ticis pieprasīts, lai fotoradari fiksētu tikai tos pārkāpumus, kas par 15 vai vairāk kilometriem pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Tāpat politiķi saņēmuši iedzīvotāju iesniegumu, lai likumdošanā tiktu noteikta konkrēta atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu. R. Dzintars uzsver: iedzīvotāju parakstiem ir bijusi izšķirīga nozīme gadījumā ar ideju par deputāta mandāta atņemšanu par svinīgā zvēresta laušanu.

Iepriekš šādu ierosmi atbalstīja tikai nacionālais flangs, bet, saņemot 10 tūkstošus parakstu, arī pārējās partijas kļuva pielaidīgākas, un šobrīd Tieslietu ministrija gatavo atbilstošus likuma grozījumus. R. Dzintars gan apšaubīja, ka iedzīvotāju aktivitāte piespiedīs deputātus mainīt viedokli arī par eiro ieviešanas lietderību. «Es neredzu nekādas pārsteiguma iespējas. Katra frakcija ir paudusi savu attieksmi pret šo jautājumu. Ne jau Mandātu un ētikas komisija izlems – būt vai nebūt eiro. Ja kādam ir iespējams šobrīd ieslēgt atpakaļgaitu, tad tas ir vienīgi Ministru kabinets. Tomēr parakstu vākšanas akcija sākās krietni sen, un kopš tā brīža pārāk daudz kas ir mainījies. Baidos, ka šobrīd ieslēgt atpakaļgaitu būs krietni vien sarežģīti,» atzina R. Dzintars.

Latvijas valdība jau martā vērsās pie Eiropas institūcijām ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts gatavību iekļauties eirozonā. Paredzams, ka Eiropas Padome savu galavārdu teiks jau pēc mēneša. Lai arī Latvijas sabiedrība pret atteikšanos no lata izturas ar lielu skepsi, tomēr likumdošana šobrīd visu izlemšanu ir nodevusi politiskās varas rokās, neparedz iespējas rīkot par šo jautājumu tautas nobalsošanu. «Protams, sabiedrībā par eiro ieviešanu valda dažādi uzskati. Vienīgais veids, kā noskaidrot iedzīvotāju viedokli kopumā, ir referendums. Tieši šādu mehānismu paredz šonedēļ Centrālās vēlēšanu komisijas akceptētā iniciatīva atļaut tautai balsot par būtiskiem ar dalību Eiropas Savienībā saistītiem jautājumiem,» pauda politiķis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Eirozona, Raivis Dzintars

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats