24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Jaunai partijai niša ir, taču apšauba Repšes vilkmi
Jaunai partijai niša ir, taču apšauba Repšes vilkmi
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 12. marts 2013, 9:38
Gadu pēc biedrības Latvijas attīstībai izveidošanas tās dibinātājs, kādreizējais partiju Jaunais laiks un Vienotība līderis Einars Repše paziņojis par vēlmi atgriezties lielajā politikā. Eksperti apliecina, ka vieta jaunam spēlētājam Latvijas politiskajā vidē joprojām ir, taču Einara Repšes vilkme un pievilcība ir stipri apšaubāma.



Kādreizējais Latvijas Bankas vadītājs un partijas Jaunais laiks dibinātājs E. Repše ir gatavs kļūt par savu vēsturisko līdzgaitnieku sāncensi 2014. gada 4. oktobrī plānotajās 12. Saeimas vēlēšanās. Eksperti lēš, ka lielas cerības tiek liktas uz E. Repšes savulaik augsto popularitāti sabiedrībā, kas atsevišķos brīžos bijusi līdzvērtīga kādreizējo Valsts prezidenta Valda Zatlera un valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas reitingiem. Tiesa, politologi apšauba, vai šobrīd E. Repše joprojām ir vēlētāju acīs tikpat harismātisks kā savulaik.

Gan politologs Filips Rajevskis, gan sociologs Arnis Kaktiņš ir vienisprātis: Latvijas vēlētāji gadu no gada viļas gan valdībā, gan parlamentā, tāpēc vieta jauniem politiskajiem spēlētājiem vienmēr ir vakanta. «Arī Reformu partijas pakāpeniskā iznīkšana apliecina, ka citām partijām ir iespēja piesaistīt šajā politiskajā spēkā vīlušos balsotāju. Nestabils ir arī Vienotības elektorāts, kuru varētu mēģināt pārvilināt ar labu, pārdomātu piedāvājumu,» komentē F. Rajevskis. «Tomēr ir maz ticams, ka Einaram Repšem vienam pašam šis uzdevums būs paveicams. Savulaik viņam bija liels atbalstītāju pulks, un hipotētiski daļai vēlētāju šis personāžs joprojām ir simpātisks, tomēr ar to būs krietni par maz, lai pārvarētu 5% barjeru iekļūšanai Saeimā. Līdz ar to jaunveidotās partijas nākotne ir atkarīga no tā, kādi cilvēki stāvēs aiz Einara Repšes,» atzina F. Rajevskis.

Arī A. Kaktiņš ir pārliecināts, ka jaunai partijai vienmēr ir teorētiskas iespējas ieņemt kādu brīvu nišu Latvijas politiskajā vidē. «Dažādi pētījumi un aptaujas tradicionāli rāda, ka valdošie spēki vēlētājus pieviļ un balsotāji meklē jaunus viedokļu līderus. Arī šobrīd sabiedrības vēlme pēc kaut kā svaiga, kā vienmēr, ir liela,» norādīja eksperts, piebilzdams, ka «Einara Repšes vilkme šobrīd ir daudz zemāka nekā savulaik, ienākot politikā, bija Valdim Zatleram, tāpēc ar šo vienu vārdu jaunajai partijai nepietiks».

Abi eksperti atzīst, ka, vēloties startēt 12. Saeimas vēlēšanās, E. Repše saskarsies ar tām pašām problēmām, kādas savulaik nācās pārvarēt V. Zatleram. Proti, talantīga un daudzsološa otrā ešelona izveide. «Valda Zatlera piemērs apliecina, ka Latvijā praktiski nav iespējams atrast jauno politiķu zvaigžņu komandu. Politika ir tik nepievilcīga, ka piesaistīt jaunus
cilvēkus ir ļoti grūti,» sacīja A. Kaktiņš. Savukārt F. Rajevskis papildina: «Reformu partijai ar lielām grūtībām ir izdevies izaudzināt dažus talantīgus jaunos politiķus, un, iespējams, tieši par šiem cilvēkiem pirms 12. Saeimas izvērtīsies cīņa starp Vienotību, nacionāļiem un arī Einara Repšes pieteikto spēku. Reformu partijas pilnīga izjukšana ir tikai laika jautājums, tāpēc drīz vien varētu sākties sīva konkurence par šīs partijas talantīgāko cilvēku pārvilināšanu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Einars Repše, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats