19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvija uzlūdzas eirozonā
Latvija uzlūdzas eirozonā
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 5. marts 2013, 11:48
Pēdējais no Latvijas atkarīgais solis virzībā uz eiro ir sperts – Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vakar parakstīja aicinājumu Eiropas Centrālajai bankai (ECB) un Eiropas Komisijai (EK) sagatavot ārpuskārtas Konverģences ziņojumu, kas nepieciešams, lai Latviju uzaicinātu eirozonā.


Vēstulē Eiropas Centrālās bankas prezidentam Mario Dragi un Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu Latvijas valdības vadītājs Valdis Dombrovskis, finanšu ministrs Andris Vilks, kā arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs lūdz sagatavot Konverģences ziņojumu saistībā ar Latvijas plāniem no 2014. gada pievienoties eirozonai. Amatpersonas uzsver, ka jebkurā brīdī ir iespējams sagatavot papildu informāciju, ja tāda būs nepieciešama.

Līdz ar to Latviju no iekļaušanās eirozonā šķir vairs tikai pēdējais solis, kuru, visticamāk, Eiropa jau ir izlēmusi spert. Konverģences ziņojuma pieprasīšana pēc būtības iedarbina lēmumu pieņemšanas procedūru par valsts uzņemšanu eirozonā. Lēmuma pieņemšana sākas ar ECB un EK sagatavoto novērtējumu par dalībvalsts spēju kvalificēties ieiešanai eirozonā.

Viens no Konverģences ziņojuma pamatjautājumiem ir tas, vai kandidātvalsts spēj izpildīt Māstrihtas kritērijus. Tie nosaka, ka inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt triju labāko dalībvalstu vidējo rādītāju. Tāpat valdības budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valdības kopējais parāds – 60% no IKP. Valstī ir jānodrošina valūtas kursa stabilitāte attiecībā pret eiro, bet ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk kā par diviem procentpunktiem pārsniegt triju inflācijas ziņā labāko dalībvalstu vidējo rādītāju.

To, ka Eiropas lēmums varētu būt pozitīvs, apliecina daudzi eksperti, un arī premjers V. Dombrovskis vakar neslēpa: par pozitīvu lēmumu liecinot Latvijas spēja izpildīt Māstrihtas kritērijus un prognozes, ka to spēs darīt arī pārskatāmā nākotnē.

«Latvijas mērķtiecība, pārvarot krīzi, un stabilie pamati ilgtspējīgai attīstībai, ko esam izveidojuši ar atbildīgu politiku, pašlaik Latvijai sniedz reālu iespēju pievienoties Eiropas vienotajai valūtai, 2014. gadā kļūstot par 18. eirozonas dalībvalsti. Esmu pārliecināts, ka šis solis ne vien stiprinās Latvijas reputāciju un paātrinās mūsu valsts ekonomisko attīstību, bet arī demonstrēs eirozonas kā globāla ekonomiskā spēka atkal pieaugošo jaudu,» norādīja V. Dombrovskis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ECB, eiro, Eiropas Komisija, Eirozona, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats