26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pavļuts skaidro, kāpēc būtu nepieciešama abonentmaksa par pieslēgumu elektrotīklam
Pavļuts skaidro, kāpēc būtu nepieciešama abonentmaksa par pieslēgumu elektrotīklam
Autors: www.apollo.lv / 18. februāris 2013, 17:21
Abonentmaksas ieviešana pieslēgumam elektrotīklam šobrīd ir tikai idejas līmenī, nekādi konkrēti lēmumi šobrīd pieņemti nav un netiks, jo pirms tam tiks veikta rūpīga situācijas analīze.



To Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs norādīja, ka šīm abonentmaksām būtu jāsamazina sadales tarifu pieaugums. «Pretējā gadījumā, izmaksām saglabājoties un ar laiku augot, visticamāk tas atspoguļosies visu patērētāju izdevumos,» skaidroja ministrs.

Pavļuts uzskata, ka problēma ir apstāklī, ka elektrosadales izmaksas Latvijā uz vienu iedzīvotāju ir salīdzinoši lielas, jo sadales līniju un elektrolīniju garums ir visnotaļ liels un mēs dzīvojam ļoti izkliedēti. Turklāt iedzīvotāju skaits nav liels, bet maksātspēja ir ļoti zema.

«Saliekot kopā visus šos komponentus, izveidojas situācija, kad sadales izmaksas mums būs diezgan smags slogs. Veidojas situācija, kad virkne elektrolīniju ir ļoti maz noslogotas, bet tiek uzturētas par mūsu visu kopējiem līdzekļiem. Proti, tas, kurš tērē elektroenerģiju, viņam kilovatstundas cenā ir iekļautas šīs sadales izmaksās. Līdz ar to sanāk, ka viņš subsidē tos, kas elektroenerģiju lieto ļoti maz.Šāda situācija nav īsti ilgtspējīga,» sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka lai segtu elektrības piegādātāja «Sadales tīkla» reālās izmaksas, nākotnē par pieslēgumu elektrotīklam varētu tikt noteikta abonentmaksa.

 Abonentmaksas ieviešana ir viens no trim ministra minētajiem problēmas risinājumiem. Divi pārējie ir turpmāka nerentablo pieslēgumu subsidēšana, kā tas notiek patlaban, vai arī šādu pieslēgumu slēgšana.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, Sadales tīkls

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats