28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Eiro ieviešanas likums precīzi regulēs pāreju no lata uz eiro un veicinās drošības sajūtu sabiedrībā
Eiro ieviešanas likums precīzi regulēs pāreju no lata uz eiro un veicinās drošības sajūtu sabiedrībā
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 31. janvāris 2013, 15:49
„Šodien pieņemtajā likumā ir ietverts precīzs juridisks regulējums, kā notiks eiro ieviešana mūsu valstī. Tādējādi likums sniedz atbildes uz daudziem ikkatra Latvijas iedzīvotāja dzīvē būtiskiem ikdienas jautājumiem un veicinās drošības sajūtu sabiedrībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 31.janvārī, preses konferencē runājot par Saeimā pieņemto Euro ieviešanas kārtības likumu.


„Manuprāt, pats būtiskākais ir tas, ka šodien pieņemtais likums spēs kliedēt bažas lielā daļā Latvijas sabiedrības un veicinās drošības un stabilitātes sajūtu mūsu cilvēkos,” norādīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka tas ir ļoti būtiski iedzīvotājiem, kuri pēdējo desmitgažu laikā pārdzīvojuši gan vairākas naudas maiņas, gan ekonomisko krīzi. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka likuma pieņemšanu ir pavadījušas arī plašas parlamentārās debates, sniedzot iespēju dzirdēt visdažādākos argumentus un visdažādākās bažas, kas pastāv vai var pastāvēt sabiedrībā. S.Āboltiņa uzsvēra, ka nav jābaidās runāt par eiro ieviešanas riskiem, jāapzina visas Latvijas iedzīvotāju bažas un jāspēj uz tām atbildēt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka pievienošanās Eiropas vienotajai valūtai sniegs pozitīvu pienesumu Latvijas iedzīvotāju labklājības pieaugumam, mūsu valsts ekonomikas attīstībai un spēcinās Latvijas starptautiskās pozīcijas. V.Dombrovskis atzina, ka eiro ieviešana simboliski noslēgs smago krīzes pārvarēšanas posmu, paužot gandarījumu par Saeimas atbildīgo lēmumu, kas apliecina Latvijas ekonomiskās politikas un ārpolitikas virziena noturību un briedumu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs norādīja: „Lata nomaiņa pret eiro notiks pēc Eiropas Komisijas stingri noteikta maiņas kursa un šodien pieņemtajā likumā paredzētā kārtībā. Tas novērš jebkādas bažas par valūtas spekulācijām un veicinās drošības sajūtu cilvēkos.”

J.Reirs uzsvēra, ka eiro ieviešana Latvijā balstīsies uz četriem galvenajiem pamatprincipiem. Tiesisko instrumentu nepārtrauktības princips nodrošinās, ka visi līgumi un juridiski saistošie dokumenti paliek spēkā, iestājoties eiro ieviešanas dienai. Cenu paralēlās atspoguļošanas princips nosaka, ka trīs mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas visās cenu zīmēs, čekos un maksājumu apliecinošajos dokumentos kopsummas tiks parādītas gan latos, gan eiro. Treškārt, divas nedēļas pēc eiro ieviešanas dienas iedzīvotāji varēs maksāt gan eiro, gan latos. Ceturtkārt, skaidru naudu neierobežoti ilgi un neierobežotā daudzumā varēs bez maksas apmainīt pret eiro.

Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka līdztekus eiro ieviešanai valstī jāīsteno arī vairākas svarīgas reformas. „Paralēli eiro ieviešanai Latvijā ir nepieciešamas reformas izglītības sistēmā, attīstot stiprākās universitātes un panākot mūsu augstskolu starptautisko konkurētspēju. Ir jāpanāk profesionāla pārvalde valsts kapitālsabiedrībās un jāizveido attīstības finanšu institūcija, kas palīdzēs piesaistīt investīcijas eksportspējīgiem un uz inovācijām vērstiem uzņēmumiem. Ir jāpanāk, lai darbaspēka nodokļu slogs ir pietiekoši zems, draudzīgs uzņēmējiem un veicina to attīstību,” uzsvēra V.Dombrovskis.

Skaidrojot, kādēļ šodien atbalstīja eiro ieviešanas likumu, Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”–„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcijas deputāts Imants Parādnieks uzsvēra, ka nauda pati par sevi nav valsts vērtību simbols. Tā ir maksāšanas līdzeklis, uz kura attēloti valsts vērtību simboli, taču arī uz eiro naudas zīmēm tie būs redzami. Tāpat I.Parādnieks vērsa uzmanību, ka finanšu ministrs personīgi un ar pilnu atbildību apgalvo, ka līdz ar eiro ieviešanu Latvijas valsts budžetā varēs papildu pārdalīt finanšu līdzekļus 40 līdz 100 miljonu latu apmērā, kurus būs iespējams novirzīt, piemēram, lai sniegtu atbalstu latviešu ģimenēm ar bērniem, uzņēmējiem un pensionāriem. Savukārt, ja lemsim atjaunot latu kā maksāšanas līdzekli, tas izmaksātu 15 miljonus latu, norādīja I.Parādnieks.

Savukārt pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins akcentēja, ka līdz ar eiro vairs nebūs valūtas maiņas izmaksu, un tas ietaupīs būtiskus naudas līdzekļus. Eiro ieviešana iedzīvotājiem atvieglos ceļošanu un administratīvās procedūras uzņēmējiem un turpmāk neprasīs papildu izmaksas par naudas maiņu, sacīja K.Olšteins.

Saeima ceturtdien, 31.janvārī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma Euro ieviešanas kārtības likumu, kas paredz nodrošināt efektīvu un caurskatāmu Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro ieviešanu Latvijā. Jaunais likumprojekts regulē jautājumus, kas saistīti ar latu un eiro vienlaicīgu apgrozību, skaidras un bezskaidras naudas nomaiņu, preču un pakalpojumu cenu paralēlu atspoguļošanu, grāmatvedības uzskaites pielāgošanu jaunās naudas ieviešanai, kā arī finanšu tirgus piemērošanas pasākumus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: euro, Saeima, Solvita Āboltiņa, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats